Mjesec dana prije izbora laburisti i konzervativci izjednačeni

Mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, ankete pokazuju gotovo potpunu izjednačenost dviju najsnažnijih stranaka, konzervativaca i laburista, koje osvajaju po 34 posto glasova birača.

Prema anketama objavljenim ovog tjedna, eurofobna i populistička stranka UKIP popela se na treće mjesto s 13 posto glasova, ispred liberalnih demokrata (8 posto) i zelenih (5 posto).

“Mjesecima nema promjene u rezultatima istraživanja”, rekao je Gideon Skinner, direktor istraživanja instituta Ipsos Mori, uoči izbora koji se trebaju održati 7. svibnja.

On je rekao da netradicionalne stranke bilježe dobre rezultate i nabrojao UKIP, zelene i SNP (Škotska nacionalna stranka). To pokazuje razvoj britanske političke klase iz dvostranačja prema više višestranačju koje je 2010. donijelo prvu koalicijsku vladu od 1945. godine.

Sadašnje ankete pokazuju da ni konzervativci ni laburisti ne mogu očekivati apsolutnu većinu s 326 zastupnika.

Od 2013. nagriza ih UKIP, koji prikuplja nove članove od konzervativaca a usput i od laburista, te SNP koji se priprema oduzeti laburistima većinu od 59 mjesta u Škotskoj.

Taj stručnjak drži da postoje male mogućnosti za preokret u posljednjem trenutku, on primjećuje da je iznimno teško te ankete pretočiti u broj mjesta u parlamentu.

Konzervativni britanski premijer David Cameron u nedjelju je, prvi put u gotovo četiri godine, osvojio naklonost većeg dijela britanske javnosti.

Ispitivanje YouGov-a za Sunday Times, provedeno nakon velike televizijske debate ovaj tjedan, pokazalo je da 47 posto ispitanika smatra da je Cameron dobar premijer, prema 46 posto koji su kazali da je loš, što se dogodilo prvi put od svibnja 2011.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...