“Na računima u inozemstvu skrivaju se milijarde kuna”

Borba protiv sive ekonomije od iznimnog je značaja za sve zemlje regije jer se eliminiranjem te pojave značajno poboljšava naplata poreza, ali i stvaraju uvjeti za dolazak investitora iz inozemstva, ustvrdili su u utorak u Sarajevu sudionici regionalne konferencije posvećene ovom problemu, a hrvatski ministar financija Boris Lalovac, koji je također sudjelovao na skupu, posebice je ukazao na problem skrivenih računa u inozemstvu.

Lalovac je kazao je kako su zahvaljujući mjerama poput fiskalizacije uklonjene brojne zakonske ‘rupe’ koje su stvarale prostor za porezne prijevare i izbjegavanje plaćanja obveza prema državi.

‘Prihodi su povećani za 50 posto kada je prije dvije godine hrvatska vlada pokrenula proces fiskalizacije ugostiteljskih objekata i trgovina’, kazao je Lalovac.

Kao ‘recept’ je ponudio i model po kojemu je hrvatska vlada uspostavila poseban ured za suzbijanje velikih poreznih prijevara, a značajnim je ocijenio i mjere poduzete kako bi se prikupili podaci o računima koje hrvatski državljani imaju u bankama u inozemstvu.

‘Na tim su računima milijarde kuna’, kazao je Lalovac najavivši kako će svi oni koji imaju te račune morati dokazati podrijetlo novca kojim raspolažu.

Potvrdio je kako se već poduzimaju istražne mjere, a kao zanimljivost je istaknuo da među milijunašima ima i umirovljenika te onih koji jedva da su prijavili kakav prihod prošlih godina.

Istražitelji sumnjaju kako je zapravo riječ o računima čiji je stvarni vlasnik netko tko želi prikriti bogatstvo pa ga prebacuje na račune s imenima drugih osoba.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako se područje ‘sive ekonomije’ odnosi na gotovo trećinu ukupnih gospodarskih aktivnosti te da je to prosjek za gotovo sve države regije.

‘To naše nacionalne ekonomije čini ranjivim, a naše poračune nestabilnim i mi moramo taj problem riješiti kao preduvjet smanjenja ovisnosti o kreditnom financiranju. Slikovito rečeno, moramo objaviti rat sivoj ekonomiji, jer svaka nelegalno uvezena čokolada, duhan ili gorivo smanjuje sredstva za mirovine, plaće, puteve, škole. Ili ćemo naći način da ih suzbijemo ili ćemo biti još ovisniji o kreditima, što nije dobro čak ni za kreditore’, kazao je Zvizdić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...