Nakon prijetnji o odcjepljenju Dodiku svi poručuju da prestane manipulirati

Ponovljene prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, koje je predsjednik tog eniteta Milorad Dodik iznio prošle subote na saboru svoje stranke, predstavljaju manipulaciju u cilju njegova opstanka na vlasti, a time se teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neće i ne može dovesti u pitanje, sažetak je brojnih reakcija što ih u ponedjeljak prenose mediji u toj zemlji.

Naslovnice te prve dvije stranice sarajevskog “Dnevnog avaza” i “Oslobođenja” gotovo su cijelosti posvećene brojnim komentarima deklaracije sabora Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o “slobodnoj i samostalnoj RS”.

Taj dokument, u kojemu je RS već sada definirana kao država, kako je to izrijekom potvrdio sam Dodik, znači da će potkraj 2017. godine SNSD zatražiti od entitetskog parlamenta donošenje odluke o sazivanju referenduma na kojemu bi se tijekom 2018. godine odlučilo o mogućem odvajanju od BiH. “Prijedlog će biti samostalna država”, kazao je u subotu Dodik pozivajući sve druge u RS-u da se okupe oko ove zamisli.

Nakon toga bi se, prema dokumentu SNSD-a, Federaciji BiH “predložilo mirno razdruživanje”, odnosno uspostava unije neovisnih država. Prema tom dokumentu, a to je kazao i sam Dodik, to se neće dogoditi jedino ukoliko RS-u budu vraćene “otete” ovlasti. Dodik i njegova stranka na taj način kvalificiraju cjelokupni proces uspostave tijela vlasti na razini države BiH nakon rata.

Njihovo je stajalište kako bi Vijeće ministara BiH i sada trebalo imati tek tri ministarstva, a da bi sve ostalo trebali rješavati entiteti.

Dodikove prijetnje već u subotu odbacio je Ured Visokog predstavnika (OHR), Stranka demokratske akcije (SDA) upozorila ga je kako će završiti poput Karadžića i Mladića bude li na ovakav način pokušavao dovršiti njihov ratni projekt, a veleposlanstvo SAD potvrdilo je stajalište Washingtona kako je opstanak BiH zajamčen Daytonom i ostaje neupitan.

Sabor SNSD-a, baš kao i sabore HDZ BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB), na kojima su bez protukandidata i javnim glasovanjem za čelnike stranaka ponovo izabrani stari predsjednici, iz veleposlanstva SAD-a su okvalificirali kao demonstriranje uskih interesa tih stranaka s ciljem odvraćanja pozornosti sa stvarnih problema poput nezaposlenosti i korupcije.

“Nacionalistička retorika ne samo da je protivna opredijeljenosti da se BiH približi Europskoj uniji, nego je i zapreka da BiH dobije prijeko potrebnu ekonomsku pomoć”, stoji u reagiranju.

Na sličan je način reagirao i potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić, uz ocjenu kako ni sam Dodik ne vjeruje u ono što priča.

“On tu priču plasira kako ljudi u tom entitetu, koji su u teškoj ekonomskoj situaciji, ne bi gledali od čega žive. Pitanje je šta će do 2018. biti u RS-u i kako će ona izgledati”, kazao je Salkić.

Dodikove najave i prijetnje osudile su i brojne druge stranke koje okupljaju pretežito Bošnjake, no lider HDZ BiH Dragan Čović reagirao je krajnje oprezno izbjegavajući verbalnu konfrontaciju s Dodikom i konstatirajući tek kako je “dobro da se zna što tko misli”. Dodao je kako je za HDZ BiH važan opstanak BiH u međunarodno priznatim granicama.

Dodikovi politički protivnici u RS-u njegove izjave i deklaraciju SNSD-a smatraju pukim tlapnjama.

“Ovakva suluda ideja može se obiti o glavu svim Srbima i zato pozivam ljude da budu trezveni i ne prihvate ovakve političke avanture”, kazao je bivši predsjednik RS Dragan Čavić koji je sada na čelu Narodnog demokratskog pokreta (NDP), stranke-članice vladajuće koalicije na državnoj razini.

Čavić je također upozorio kako Dodik, odnosno SNSD pokušavaju otvoriti i neku vrstu “druge fronte” zalažući se u svojoj deklaraciji za uspostavu “trećeg entiteta”.

“Tragikomična je poruka iz deklaracije kojom se SNSD zalaže za treći entitet Hrvata. Nevjerojatno je da SNSD govori ono što ne govori ni HDZ BiH, iako to misli i želi”, kazao je Čavić.

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kazala je kako je Dodikov jedini cilj proizvodnja političke nestabilnosti, jer on nema odgovore na prava pitanja.

“Žele se baviti referendumom i krizom, a ne pitanjima koliko će vlada RS otvoriti radnih mjesta”, kazala je Panduević.

I Branislav Borenović, potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) koju vodi aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ocjenjuje kako je riječ o postupku čiji je jedini cilj Dodikov opstanak na vlasti. “Oni (SNSD) već deset godina pričaju o samostalnosti RS a svo to vrijeme ona je sve slabija i u ekonomskom i u političkom smislu”, kazao je Borenović.

Sam Dodik je sve početne kritike odbacio. “Poruka deklaracije usvojene na saboru SNSD-a je: kršili ste naša prava i uzimali nadležnosti, ali sada je vrijeme slobode i izražavamo svoje stajalište. Naše pravo je da odlučujemo o svojoj sudbini i mi ga samo koristimo”, rekao je Dodik u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio banjolučki “Glas Srpske”.

Dodik je izrazio čuđenje time što međunarodne zajednica ne pokazuje razumijevanje za ovakav pristup, za kojega je ocijenio da je legitiman i sukladan ustavu i zakonu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...