Nema više besplatno: HGSS svoje usluge od ljeta naplaćuje

To je pilot-projekt u kojem bi se već ovog ljeta naplaćivale sve akcije spašavanja izgubljenih i unesrećenih turista. Spašavanje Hrvata i dalje će biti besplatno.

Još prije tri tjedna dok je bio na pokaznoj vježbi u Paklenici premijer Zoran Milanovićje rekao da nije siguran treba li turistima naplaćivati kad ih HGSS spasi. Tada je najavio da će država pomagati više nego što je pomagala do sada jer su se HGSS -u davala mala sredstva. No, kako doznaje Slobodna Dalmacija Hrvatska gorska služba spašavanja  već bi ovog ljeta trebala početi dobivati novce za svoj izvanredni rad.

Naime, radi se o projektu koji priprema Povjerenstvo za uspostavu višenamjenske zrakoplovne službe zaštite i spašavanja. Uspostava te službe je i dogovorena tijekom pristupnih pregovora s EU. Akcije su dosad bile besplatne jer nitko, pa ni HV, a ni HGSS  nije bio ovlašten za izdavanje računa i naplatu. To bi se trebalo riješiti tako da će  račune izdavati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje a on bi naplate ostvarivao kroz sustav putnih osiguranja koje turisti ionako plaćaju prije dolaska u zemlju. Helikopteri koji se sada koriste skupa s ljudima i s logistikom trebalo bi prebaciti iz HV-a u novu agenciju

Pročelnik Vinko Prizmić kaže da je uspostava kompletnog sustava još daleko no da je započeta izmjena i usuglašavanje potrebite regulative kao prvi korak nečega što je u drugim zemljama već odavno uobičajeno

– Treba naglasiti da se spašavanje hrvatskih državljana neće naplaćivati. Njihovo spašavanje je dio javnih potreba koje se naplaćuju iz proračuna. – ističe Prizmić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...