Nordijske zemlje imaju strategiju obrane protiv Rusije

Nordijske su se zemlje u četvrtak dogovorile pojačati obrambene veze i povećati solidarnost s baltičkim državama te mjerama zastrašivanja pojačati sigurnost u tome području, poručujući kako Rusija predstavlja najveći izazov europskoj sigurnosti.

U zajedničkoj izjavi, ministri obrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda poručili su kako se sjeverna Europa mora pripremiti za moguća krizna stanja ili incidente zbog Rusije.

‘Ruski čelnici pokazali su da su spremni na praktično i učinkovito korištenje vojnih sredstava kako bi postigli političke ciljeve, čak ako to uključuje i kršenje načela međunarodnog prava’, navodi se u ministarskoj izjavi objavljenoj u listu Aftenposten.

‘U Baltiku i u našim sjevernim područjima postoji povećana vojna i obavještajna aktivnost’, tvrde ministri. ‘Ruska vojska izaziva nas uzduž naših granica, a u Baltiku je bilo više povreda granice’.

Zajednička izjava ministara obrane nordijskih država objavljena je u trenutku povećane napetosti u Europi nakon što je Rusija prije godinu dana pripojila ukrajinski poluotok Krim. Na sjeveru Europe raste zabrinutost zbog moguće ruske intervencije, posebice zbog toga što u baltičkim zemljama živi mnogobrojna ruska manjina.

Finska, koja graniči s Rusijom i Švedska nisu članice NATO-a, ali s njime pojačano surađuju, a ova zajednička izjava jedan je od najoštrijih odgovora na moguću rusku prijetnju.

‘Ruski su postupci najveća prijetnja europskoj sigurnosti’, poručili su ministri. ‘Ruska promidžba i politički manevri pridonose sijanju razdora među nacijama i unutar organizacija poput NATO-a i EU’.

Ministri su poručili da će tješnja suradnja na sjeveru Europe i solidarnost s baltičkim državama unaprijediti sigurnost uz pomoć mjera zastrašivanja te podignuti prag vojnih aktivnosti.

Norveško ministarstvo obrane u priopćenju je potvrdilo autentičnost izjave i najavilo njezino objavljivanje idućih dana u većim novinama u nordijskim zemljama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...