“Odlazim iz Sabora, no nisam spreman baciti koplje u trnje”

Najdugovječniji saborski zastupnik HDZ-ov veteran, Vladimir Šeks dao je ostavku na mjesto zastupnika i odlazi službeno u mirovinu. No to ne znači da neće ostati aktivan u političkom životu, jer je dobio angažman u Uredu predsjednice.

Šeks je, potvrdio je novinarima u Saboru, podnio danas ostavku na mjesto saborskog zastupnika te službeno aktivira mirovinu. No, s Markova trga odlazi direktno na Pantovčak gdje, će, otkrio je novinarima, biti posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja.

‘Dužnost savjetnika je nespojiva s mandatom zastupnika i zbog toga sam danas podnio ostavku, sutra će je Sabor prvo na MIP-u, a onda i na plenarnoj sjednici verificirati. Nakon 25 godina u ovom Sabru došlo je je vrijeme da se rastanem od Hrvatskog sabora’, rekao je Šeks.

S obzirom da će dobivati saborsku mirovinu, Šeks će kod predsjednice volontirati.

Već sutra trebalo bi biti i poznato tko će Šeksa zamjeniti u Saboru, no on ime svoje zamjene nije htio otkriti. ‘Stranka će odrediti s liste IV. izborne jedinice, postoje zastupnici iz te jedinice, iz Osijeka i jedan od tih će stupiti na moje mjesto’, rekao je Šeks.

Novinare je zanimalo postoji li neki posebni razlog zbog kojeg je Šeks odlučio napustiti mjesto saborskog zastupnika. ‘U dogovoru s predsjednicom sam odlučio otići na mjesto savjetnika. To je u skladu s mojom željom da više ne kandidiram za Sabor, da više ne sudjelujem ni u izvršnoj vlasti. Dovoljno sam već mandata odradio, bio sam u vladi i na drugim dužnostima, vrijeme je za mlađe, vrijeme je za druge’, rekao je Šeks.

Rekao je da se ne radi o iznenadnoj odluci. ‘Već duže vrijeme je u meni sazrijevala želja, budući da ne kanim potpuno baciti koplje u trnje, a ne želim se više kandidirati u Sabor, a koncem ove godine ću navršiti 73 godine, i zato sam tražio način i prostor kako da ostanem u politici ali u daleko mirnijoj poziciji’, rekao je Šeks.

Odlaskom Šeksa iz Sabora parlamentarni život ostaje i bez jednog od ponajboljih ustavno-pravnih stručnjaka. Takvih je, priznaje i sam Šeks, u Saboru sve manje.

‘I HDZ i SDP su vrlo tanki, nikada do sada nije bilo tako veliki deficit pravnika među zastupnicima i zastupnicama. Oni koji ostaju morat će nastaviti taj posao, a nastavit će ga i oni koji će doći, uskoro su i izbori’, rekao je Šeks.

S obzirom da je kao najdugovječniji zastupnik u Saboru bio svih 7 mandata, novinari su ga upitali i koji mu je sazvi najdraži. Prvi, rekao je Šeks bez zadrške.

‘On je donosio prijelomne sudbonosne odluke za Hrvatsku, on je donio hrvatski Ustav i zbog toga je i Dan državnosti bio utvrđen za 30. svibnja kao dan konsitutiranja prvog demokratskog narodnog Sabora. Taj prvi saziv Sabora je donio sve one ključne bitne odluke koje su vezane za suverenost i samostalnost Hrvatske, taj saziv je udario temelje moderne Hrvatske’, kazao je Šeks.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...