Picula: “Paška čipka i brački kamen trebaju biti zaštićeni proizvodi!”

Krčki pršut, kao prvi hrvatski proizvod koji je od Europske komisiju dobio oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla i time se našao na listi 629 proizvoda zaštićenih ovom oznakom, putokaz je za sve male proizvođače u Hrvatskoj. Usprkos neupitnoj kvaliteti i izvornom zemljopisnom podrijetlu, bez adekvatne zaštite svojih proizvoda oni nisu u mogućnosti ravnopravno sudjelovati na zajedničkom europskom tržištu, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u svom govoru na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu.

Picula je ujedno iskoristio priliku da bi upozorio kako su postojećim sustavom zaštite izostavljeni svi europski proizvođači nepoljoprivrednih proizvoda.

– Paška čipka ili brački kamen i klesarstvo samo su neki od proizvoda koji zaslužuju bolju zaštitu, jer su zaštićeni samo na regionalnoj ili nacionalnoj razini pravnim okvirima neusklađenim između država članica. Proizvođači ovih proizvoda zbog toga snose značajnu materijalnu štetu, naglasio je Picula.

Stoga je Picula odlučio Europskoj komisiji postaviti prioritetno pitanje: “Budući samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi uživaju jedinstvenu zaštitu na razini EU-a, kada planirate usvojiti Uredbe Europske komisije o oznaci zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode, te koje dodatne mjere planirate poduzeti kako bi se ostvarila adekvatna zaštita tradicionalnih nepoljoprivrednih proizvoda?”

Upozorio je da bi se proširenjem oznake zaštite zemljopisnog podrijetla na nepoljoprivredne proizvode povećala njihova prepoznatljivost i prodaja, ali i zaštitili potrošači transparentnijim informiranjem o proizvodima koje kupuju.

Picula je Komisiju pitao za stav i u kontekstu pregovora o TTIP-u; naglasio je da se oznake geografskog podrijetla ne smiju zanemariti ni tijekom tih pregovora, te da se on zalaže za otvorene liste koje će obuhvaćati poljoprivredne i nepoljoprivredne proizvode.

Nastavno na studiju Komisije iz 2013. godine i pozitivno mišljenje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, kojim se nedvosmisleno podržava proširenje oznake zemljopisnog podrijetla na nepoljoprivredne proizvode, zastupnik Picula vjeruje da će Komisija uvažiti njegove argumente.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...