Poletjela “Krila Oluje”

I prije no što je to bilo očekivano, “Krila Oluje”, akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kompletirana su i opet postoje!

Lete, naravno, u novom sastavu, a voditelj akrogrupe iskusni je bojnik Damir Barišić, koji je bio član grupe 2004.-2012. i sa 86 (od toga 50 kao vođa) nastupa vjerojatno je najiskusniji pilot. Prekomandiran je s kanadera natrag u akroskupinu.

Početkom ožujka objavljena je dramatična vijest da popularna akroskupina HRZ-a ostaje bez kompletne letačke posade jer je šestorici članova grupe posao ponudila inozemna kompanija iz neke od zemalja Zaljeva. Pisalo se da je riječ o Omanu ili Kataru, a piloti odlaze krajem svibnja. Instruktori letenja podnijeli su zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, što je izazvalo uzbunu u vojnom vrhu države. Reagirali su ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik stožera general Drago Lovrić, no nisu uspjeli promijeniti odluku pilota niti su mogli parirati “nemoralno” visokoj ponudi iz inozemstva.

U MORH-u kažu da ekipa provodi kompletne treninge u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a na Zemuniku i da ekipa brzo napreduje jer su trojica od šest pilota imala iskustva letenja u “Krilima”. Već sada akrogrupa može izvesti kraći program, no, računaju, negdje oko dana Oružanih snaga, 28. svibnja, bit će sposobni izvesti i dulji letački program. Naravno, neće to biti programi jednake težine kao što je izvodila grupa koja odlazi, za uvježbavanje svih figura trebat će još dosta vremena – no najvažnije je da Krila Oluje opet lete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...