Cestitka_Uskrs

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uručila priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama Zadarske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Arsenalu, Zadarska županija je obilježila svoj 22. rođendan. Svečanost je svojim dolaskom uveličala prva hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno i dodijelila ovogodišnja priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama na području naše županije. Među brojnim uzvanicima bili su i veleposlanici Češke i Slovačke, izaslanstvo Južnomoravske regije, te  mnogobrojni predstavnici političkog, gospodarskog i društvenog života Zadarske županije.

U svom obraćanju nazočnima, župan Stipe Zrilić istaknuo je pozitivne pomake u gospodarstvu županije te podsjetio kako je upravo Zadarska županija od u ratu devastiranog područja postala prostor ugodnog življenja u kojem se stabilizira gospodarstvo.

– Porast ukupnog prihoda zadarskog gospodarstva, investicija i broja zaposlenih dokaz su tome, kazao je Zrilić.

Posebno se osvrnuo na uspješno povlačenje sredstava EU fondova.

– Do sada je realizirano 48 projekata ukupne vrijednosti 56,9 milijuna eura iz različitih programa. Trenutačno županija provodi 29 projekata vrijednih 45 milijuna eura, dok se priprema još 10-ak projekata vrijednih više od 100 milijuna eura, istaknuo je Zrilić.

Od brojnih projekata na području županije najavio je i nastavak plinofikacije, te istaknuo kako je izrađeno idejno rješenje i predinvesticijska studija za podmorski tunel od Zadra do otoka Ugljana.

– Spomenuti tunel zbog nerazumijevanja Vlade nije uvršten u strateške projekte u Hrvatskoj, a problem s Vladom pojavio se i kod luke Gaženica koja nije u potpunosti stavljena u funkciju. No, usprkos tome i brojnim drugim problemima naši ostvareni rezultati bit će dovoljni argumenti da Zadar ostane upravno, gospodarsko, kulturno i znanstveno središte i u novom administrativnom ustroju Hrvatske, zaključio je Zrilić.

Kolinda s djecom

Grabar Kitarović: “Gospodarstvo je i bitna poluga demografskog oporavka”

– Ovaj prostor ima izvanredno značenje u geoprometnom i gospodarskom životu naše domovine. On je i povijesno važan jer čuva neke od najvažnijih spomenika naše rane hrvatske crkvene i političke povijesti. Na povijest ovoga kraja nisu utjecali samo ratovi, politička, crkvena i umjetnička povijest, već su je stvarale i žuljevite ruke ribara, težaka i radnika uvijek s vjerom kako složan narod može napraviti više i bolje i u tome su uspijevali. Što nas danas priječi u snažnijem napretku? U prvome redu, to je sputanost kreacije, inovacija kao i naših potencijala, a naši su ljudi kreativni, poduzetni i s ljubavlju zauzeti za razvoj svojih životnih sredina, zavičaja i domovine. Stoga je nužno otklanjanje administrativnih zapreka poduzetništvu i osnaživanje poduzetničkog ozračja te time potaknuti snažniju privatnu inicijativu. Jedan od uzroka dugogodišnje krize je i činjenica što naše lokalne i područne samouprave nemaju dovoljno samostalnosti. Djelokrug rada i odgovornosti općina, gradova i županija relativno je širok, ali za puni uspjeh potrebna je veća decentralizacija, kako bi postigli pune razvojne potencijale, istaknula je Grabar Kitarović.

Govoreći o Zadarskoj županiji, još jednom je naglasila njezine brojne prednosti, od biološke, krajobrazne i kulturne raznolikosti, do nove Luke Gaženica, budućeg terminala, cestovne i zračne povezanosti koje, kako je kazala, otvaraju nove mogućnosti integriranog prijevoza putnika i roba.

– Zajedništvo je ključ uspjeha. Kao što smo ga iskazali u Domovinskom ratu, to zajedništvo nam danas treba i u radu za opće dobro. Uvjerena sam da ćete zajedničkim nastojanjima nastaviti uspješno provoditi svoje razvojne projekte i programe, posebno u gospodarstvu. Ono je osnova rasta društvenog standarda, zapošljavanja i perspektive za mlade ljude, pa time i bitna poluga demografskog oporavka koji mora biti naša najveća i trajna briga, istaknula je Grabar Kitarović još jednom na kraju čestitajući svojim domaćinima Dan županije.

Tijekom poslijepodneva u nastavku posjeta Zadarskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je i uspješnu izvozničku tvrtku HSTEC.

DOBITNICI GODIŠNJIH PRIZNANJA ZADARSKE ŽUPANIJE

Godišnje Nagrade Zadarske županije uručene su Branku Kataliniću iz Starigrada, Radi Nekiću iz Biograda, Marinu Matešiću iz Zadra, Dječjem zboru “Vijolice” iz Paga, Zavodu za javno zdravstvo iz Zadra, Ribarskoj zadruzi Omega 3 iz Kali, Aktivu DDK iz Kali, Plesnoj udruzi “Gesta” iz Zadra, Motociklističkom klubu “Beštije” iz Zadra, te novinaru Zadarskog lista, Velimiru Brkiću iz Sukošana. Nagradu za životno djelo primio je dugogodišnji košarkaš i košarkaški trener, te gimnazijski profesor Lucijan Valčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...