Prijeti li novi rat na Balkanu? Makedonija je “druga Ukrajina”

Stanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo s objavljivanjem kompromitirajućeg materijala o državnom nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocjenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na rub provalije.

Ne isključuje se ni ukrajinski scenarij, te je zato, kažu, u rješavanje aktualne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

“Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli krenuti u prosvjede koji bi narednih mjeseci doveli zemlju na rub provalije i neviđenog kaosa. Mislim da bi posljedice ove krize mogle biti daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi rješavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svjedoci događanja koja bi se mogla usporediti samo sa onim što se događa u Ukrajini”, izjavio je novinar Bekim Buci a prenosi Telegraf.rs.

Nacionalistička politika

Buci, naime, smatra da makedonske stranke nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost. “Još od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na rubu pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se odnosi Albanaca i Makedonaca vidno pogoršavaju”, kaže Buci.

Mišljenja je da je Gruevski doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stupovi za održavanje Makedonije.

“Slučaj ‘Monstrumi’ o ubojstvu petorice Makedonaca mogla bi biti polazna točka za destabilizaciju zemlje”, rekao je Buci. Prema njegovim riječima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala o vladinom špijuniranju građana i stranih diplomata, onda bi moglo doći do reakcije ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca.

Moralna kriza vlasti

Zbog toga je i u ovom slučaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca. Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički analitičar Arsim Sinani koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedoniji skoro pa ratno.

“Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokraciju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslavenskim i europskim konceptom, dok političke stranke makedonsko-albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživjela”, ocijenio je Sinani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...