OPASNE IGRE

Prijeti li novi rat na Balkanu? Makedonija je “druga Ukrajina”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Stanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo s objavljivanjem kompromitirajućeg materijala o državnom nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocjenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na rub provalije.

Ne isključuje se ni ukrajinski scenarij, te je zato, kažu, u rješavanje aktualne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

“Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli krenuti u prosvjede koji bi narednih mjeseci doveli zemlju na rub provalije i neviđenog kaosa. Mislim da bi posljedice ove krize mogle biti daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi rješavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svjedoci događanja koja bi se mogla usporediti samo sa onim što se događa u Ukrajini”, izjavio je novinar Bekim Buci a prenosi Telegraf.rs.

Nacionalistička politika

Buci, naime, smatra da makedonske stranke nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost. “Još od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na rubu pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se odnosi Albanaca i Makedonaca vidno pogoršavaju”, kaže Buci.

Mišljenja je da je Gruevski doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stupovi za održavanje Makedonije.

“Slučaj ‘Monstrumi’ o ubojstvu petorice Makedonaca mogla bi biti polazna točka za destabilizaciju zemlje”, rekao je Buci. Prema njegovim riječima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala o vladinom špijuniranju građana i stranih diplomata, onda bi moglo doći do reakcije ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca.

Moralna kriza vlasti

Zbog toga je i u ovom slučaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca. Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički analitičar Arsim Sinani koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedoniji skoro pa ratno.

“Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokraciju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslavenskim i europskim konceptom, dok političke stranke makedonsko-albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživjela”, ocijenio je Sinani.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar