Prijetio Kalmeti pa umro u pritvoru; Sestri rekao da ga je tukla policija

U zadarskoj bolnici jučer oko 13 sati preminuo je 47-godišnji Roberto Lerga, bivši branitelj uhićen prije četiri dana zbog verbalnih prijetnji gradonačelniku Božidaru Kalmeti. Lerga je preminuo samo sat vremena nakon što je u bolnicu doveden iz istražnog zatvora.

S obzirom kako Lergina obitelj tvrdi da je smrt uslijedila nakon fizičke primjene sile nad preminulim, zatražili su i obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti. Iz PU zadarske  demantiraju optužbe obitelji Lerga.

Lerga je, priča za Index njegov brat Perica, u noći s nedjelje na ponedjeljak pretučen u blizini 2. policijske stanice Zadar te je išao prijaviti događaj.

– Policija je zatim izvela da je on vikao i galamio, a to nije istina. Pretukla su ga trojica muškaraca. I on je to došao prijaviti, tvrdi brat i dodaje kako su zatim uslijedili i udarci od policije.

– U ponedjeljak je policija došla u pretres s njim. Sestra je bila tu, podigao je majicu, vidjela je podljeve, i bedro mu je bilo natečeno jako, imao je ogroman hematom. Pitala ga je – tko te tukao? On je odgovorio – policija, ističe brat preminulog.

Dodaje kako policija nije pronašla ništa kod kuće te ga je ponovo odvela u pritvor.

– Nisu mu pružili niti liječničku pomoć, oni govore da jesu, ali tko, kada, gdje? Nitko nam ništa nije govorio, a mene nisu pustili kod njega. Jučer su roditeljima javili da ga vode na pretrage, da se žali na bolove, a sat vremena kasnije javili su nam da je preminuo. Ne znamo ništa, ni što se dogodilo. Kako je samo tako zdrav, vitalan čovjek mogao umrijeti, pita se Perica Lerga koji dodaje kako su policajci zaštićeni kao lički medvjedi te da samo želi znati od čega je njegov brat preminuo.

U policiji tvrde da njegovog brata nitko nije taknuo. Glasnogovornik PUzadarske Elis Žodan, za Index je kazao kako “nema ni govora o tome da bi navedenog muškarca netko prstom taknuo”, tvrdi kako to potkrepljuje i liječnička dokumentacija, videosnimke kao i njegove izjave jer se niti u jednom trenutku nikome nije požalio.

– U ponedjeljak oko 4 sata ujutro, navedena osoba vozila je bicikl u blizini sjedišta PU, galamila je, izrekla prijetnje na račun gradonačelnika, to je čuo dežurni policajac koji ga je pozvao, priveo u službene prostorije. Na muškarcu nisu niti u jednom trenutku uporabljena sredstva prisile, on je sam ušao u službene prostorije. Tamo se požalio da ima zdravstvenih problema, točnije na glavobolju, te je odveden u zadarsku bolnicu gdje je pregledan, nakon čega ga je dežurni liječnik uputio na psihijatriju, kažeŽodan.

Pojasnio je kako svaka privedena osoba mora imati liječničku potvrdu da je zdrava, kako bi mogla biti pritvorena. Dodao je i kako je muškarac pri privođenju napuhao 1,4 promila.

– Oko 10 su nas zvali iz bolnice i rekli da je osoba spremna i sposobna za zadržavanje, da nema nikakvih indikacija o bolesti i da može biti privedena na daljnju obradu. Zatim je zadržan u prostorijama dok se nije otrijeznio da se s njim obavi razgovor,  nastavlja Žodan.

U ponedjeljak poslijepodne Lerga je u pratnji policije stigao na kućnu adresu gdje je izvršen pretres stana.

Naravno da može komunicirati s članovima obitelji, može uzeti i robu novu, može i jesti. Pretres može trajati, ako ima nekoga u kući, komunikacija je moguća.

– Nakon povratka on je predan pritvorskom nadzorniku, a u utorak ujutro je priveden na Općinsko državno odvjetništvo gdje je dao iskaz, a zatim je priveden i k sucu istrage gdje je također dao iskaz. On mu je na prijedlog državnog odvjetništva odredio pritvor zbog sumnje i ponavljanja kaznenog djela. Tada ga je preuzela pravosudna policije i smjestila u istražni zatvor u Zadru, kaže Žodan.

Istaknuo je kako navedena osoba nikome nije prijavila ništa. Što se događalo otkad je osoba predana pravosudnoj policiji, on, kaže, ne zna. Što se dogodilo s Lergom, i tko je kriv za njegovu smrt, znat će se nakon obdukcije.

Lerga je inače stari znanac zadarske policije. Već je kažnjavan desetak puta, bio je u zatvoru zbog preprodaje heroina, a sličan incident izazvao je i 2007. godine kada je pijan stolicama razbijao vrata na zgradi Gradskog poglavarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...