“Prodat ćemo 25 posto HEP-a, a ide i novi tender za HPB”

Hrvatska će ove godine ponuditi na prodaju putem inicijalne javne ponude (IPO) u Londonu i Zagrebu 25 posto udjela u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), a u lipnju bi mogla raspisati i novi natječaj za Hrvatsku poštansku banku (HPB), najavio je u razgovoru za agenciju Bloomberg Mladen Pejnović.

Vlada očekuje da će prodajom udjela u HEP-u namaknuti dvije do tri milijarde kuna koje bi potom bile upotrijebljene za reinvestiranje u kompaniju, kazao je u razgovoru za Bloomberg u utorak u Zagrebu predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Pejnović pritom naglašava da HEP planira kupovati imovinu u susjednoj Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

“HEP je prošle godine imao dobre rezultate i sada je najvažnije da se kompanija usmjeri putem razvoja na hrvatskom tržištu i u regiji”, naglasio je čelnik DUUDI-ja.

Po njegovim su riječima interes već pokazale investicijske banke i fondovi u Europi i Sjedinjenim Državama, a posao savjetovanja u toj transakciji obavit će Morgan Stanley, Zagrebačka banka i Sberbank.

Hrvatska bi također već u lipnju mogla raspisati novi natječaj za Hrvatsku poštansku banku (HPB), posljednju veliku banku u državnom vlasništvu, dodaje Pejnović.

“Prošlim smo pokušajem prodaje željeli povećati proračunske prihode, ali prodaja nije dobro prošla”, istaknuo je Pejnović. “Ovaj puta trebali bismo se zadovoljiti dokapitalizacijom”, dodao je. Po njegovim riječima, HPB treba povećati kapital za 550 milijuna kuna, na ukupno 800 milijuna kuna, a u natječaju će možda moći sudjelovati i državna poduzeća.

Hrvatska također traži ulagače za Petrokemiju, najvećeg hrvatskog proizvođača umjetnih gnojiva, i razmotrit će mogućnost zamjene njezinih financijskih obveza za vlasnički udio. Među velikim je vjerovnicima naftna i plinska grupa Ina, napominje Bloomberg.

Vlada traži investitore “dugoročno zainteresirane za kompaniju i regiju, poput proizvođača plina”, naglasio je Pejnović. Dodao je također da planiraju nastaviti s prodajom hotela i ostalih turističkih objekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...