Prosječna plaća u I.kvartalu iznosi 5.354 kune

U prvom kvartalu 2015. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.354 kune što je za 2% manje nego u prethodnom kvartalu. Pribrojimo li neto plaći bonuse tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.534 kuna.

Graf 1

Osim kategorije top managementa, koji ima u prosjeku 109% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te informacijskih tehnologija, sa 51% višom, odnosno 33% višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-40%), te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-44%).

Muškarci i dalje više plaćeni

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 8% višu plaću od žena, što je nešto manja razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku imali 5.565 kuna, dok su žene imale u prosjeku 5.133 kune.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 22% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 116% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 74% višu plaću od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 17% od prosjeka, dok su, izuzev onih u udrugama, plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 7% manje od prosjeka, 4.964 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% su više od prosjeka.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su 2% više od prosjeka, a plaće u tvrtkama s 50 do 250 zaposlenika više su za 4%. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su 8% veće od prosjeka.

 Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 18% ispod prosjeka. Najniže prosječne plaće još su i u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji (17%, odnosno 16% ispod prosjeka).

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 15% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće tek nešto niže od prosjeka (-2%).

graf2

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 6% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 2% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 9% viša od prosječne.

 Beneficije

Od beneficija, zaposlenici najčešće dobivaju naknadu za putne troškove (47%) iza čega slijedi mobilni telefon za osobnu upotrebu koji je navelo 28% ispitanika. Četvrtina ispitanika (26%) nema nikakve dodatne beneficije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...