Pusić povukla hrvatskog veleposlanika u Srbiji na konzultacije u Zagreb

Nakon što je haški optuženik Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu u Srbiji, a srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin izjavama povećao tenzije, Vesna Pusić hitno je pozvala je hrvatskog veleposlanika u Srbiji Gordana Markotića na konzultacije u Zagreb, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije’, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova smatraju da je u ovakvim situacijama zadaća političara smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno.

‘Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduvjeta uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji. U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim’, smatraju u ministarstvu.

Podsjetimo, srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin je reagirajući na Milanovićev komentar odluke Haškog suda o Šešelju, hrvatskog premijera ‘pozvao’ da dođe u Srbiju.

‘Dođite kod nas, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje. Objasnite tim protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bježali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga nazivate anđelom. Dođite, objasnite im i obiđite neki naš grob, mi ćemo vas razumjeti, umijemo praštati, dođite i zanemarite svoju taštinu i nemojte tako loše govoriti o Srbiji, Srbija vam nije neprijatelj’, kazao je Vulin.

Zbog Šešeljevog paljenja zastave, ali i Vulinove izjave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović, dok će hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji Gordan Markotić biti pozvan na konzultacije u Zagreb.

Povlačenje veleposlanika na konzultacije u matičnu državu u diplomaciji je oštar korak koji obično nagovještava veliko pogoršanje odnosa između dviju država.

Veleposlanike su, primjerice, iz Hrvatske povlačile Slovenija zbog graničnog spora s Hrvatskom, ali i sama Srbija kada je Hrvatska priznala Kosovo.

Nakon povlačenja veleposlanika na konzultacije moguće je, u teoriji, i potpuni prekinuti diplomatske veze, jer veleposlanik se može povući na nekoliko dana kao i na nekoliko godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...