Radnici SAS-VEKTORA d.d traže ubrzanje izvršenja predstečajne nagodbe te isplatu zaostalih plaća i otpremnina

Predstečajna nagodba za SAS-VEKTOR d.d. napokon je prihvaćena 27. ožujka 2015. godine na nagodbenom vijeću FINA-e u Zagrebu, nakon niza radničkih prosvjeda i apela u posljednjih nekoliko mjeseci.

Na taj način stvorena je kvalitetna podloga da strateški partner, renomirana švicarska tvrtka Mack Project preuzime i kupi tvrtku SAS-VEKTOR d.d., preuzme sve radnike (njih tridesetak), pokrene proizvodnju i isplati im plaće i otpremnine u iznosu od milijun kuna.

– Nakon višemjesečnih snažnih prosvjeda bivših radnika SAS- VEKTORA i nekoliko apela ministru finacija Lalovcu te nekoliko sastanaka sa sada već bivšim vlasnikom gospodinom Škifićem i bivšim direktorom gospodinom Gjergjom zahvaljujući radnicima koji su bili uporni i ustrajni Ministarstvo financija je prije par dana konačno nakon deset mjeseci usvojilo predstečajnu nagodbu sa 72 posto za nju. Okončanje predstečajne nagodbbe za SAS – VEKTOR znači spas tvrtke koja je jedina u RH specijalizirana za izradu malih brodica za ribolov, a ima tržište od Hong Konga do Amerike, odnosno diljem Europe i ostatka svijeta. Ta nagodba znači kvalitetnu pravnu i ekonomsku osnovu za ulazak srateškog partnera, renomirane švicarske tvrtke Mack Project, koja je već pripremilaa infrastrukturu za preuzimanje tvrtke. Ima podružnicu u Rijeci, a nova uprava je već spremna s Brankom Perčinićem. Time je okončano 90 posto posla zahvaljujući radnicima koji su dobrim dijelom ovdje došli. No, posao nije završen jer nagodbu treba realizirati, treba strateški partner ući u tvrtku te je preuzeti i po zakonu o predstečajnoj nagodbi preuzeti i sve radnike. Prema informacijama kojima raspolažemo oni ne da će preuzeti sve radnike već im radnika i nedostaje. Dakle, bit će prostora za dodatno zapošljavanje u tvrtci, odnosno radit će više od trenutna 33 radnika, istaknuo je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.

Prosvjed SAS Vektor

Otpušteni radnici SAS-VEKTORA d.d., od kojih su gotovo svi pod ovrhama i blokadama banaka, u neizdrživoj socijalnoj situaciji, traže ubrzanje provođenja postupka predstečajne nagodbe, žuran povrat na posao, isplatu plaća i otpremnina, kao i pokretanje proizvodnje

– Sada nam je cilj ubrzati izvršenje te nagodbe koje može potrajati i više mjeseci, ali mi to ne možemo čekati jer su ljudi pod ovrhama, blokadama već više od godinu i pol dana te više ne mogu plaćati niti režijske troškove pa im je ova nagodba došla kao spas s neba, kazao je Uranija.

Bivši radnici SAS-VEKTORA d.d. otpušteni su iz te tvrtke, jedine tvrtke u RH specijalizirane za proizvodnju čamaca za sport i razonodu, te manjih brodica, prije 18 mjeseci, predstečajna nagodba nad SAS-VEKTOR-om d.d. otvorena je 2. lipnja 2014. godine, te je nakon produljenja roka koncem prošle godine, i zaključena, na zadovoljstvo bivših radnika i sindikata.

– Plan je da se iz prodaje nekretnina pored Supernove, gdje su bili stari pogoni, iz nekretnina u zoni Grabi, isplate vjerovnici. Pošto su radnici prioritet tražit ćemo da se isplata radnika izvrši iz sredstava Mack projekta koji će kreditom pokrenuti prroizvodnju kupnjom strojeva. Mi ne možemo čekati prodaju nekretnina jer je to proces koji će potrajati, zaključio je Uranija.

Ovaj zadarski primjer očuvanja tvrtke i radnih mjesta u predstečajnoj nagodbi, mogao bi biti ogledni primjer i uzor za mnoge druge zadarske i hrvatske tvrtke koje su u postupku predstečajne nagodbe, u stečaju ili u financijskim poteškoćama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...