Raskol u Živom zidu: Teške optužbe protiv Vilibora Sinčića

Društvene mreže vrve statusima i osobnim ispovijedima razočaranih aktivista, ostavkama i smjenama, optužbama i prijetnjama – postovima koji bacaju sjenu na uspješan uzlet i potvrđuju populistički karakter Sinčićevih nastupa i autokratski odnos prema podčinjenima.

‘Smatrao sam Živi zid prije svega aktivističkim pokretom na koji se samo nužno nadogradilo političko djelovanje. Mislio sam da je to doista antisistemska demokratska stranka, kako se vole nazivati. Onaj plemeniti aktivizam pretvorio se u samopromociju gdje se gleda jedino koliko kamera kojih medijskih kuća će biti prisutno’, priča za Tportal jedan od razočaranih strankom koju je visoko u političku orbitu lansirao Ivan Vilibor Sinčić svojim uspješnim nastupom na prošlim predsjedničkim izborima. Sinčića sve više poklonika proziva radi antidemokratskog upravljanja strankom.

Glavni gospodarski strateg ORaH-a dr. Ljiljana Katičić nedavno je u jednom intervjuu ocijenila da se Živi zid i Ivan Sinčić ni po čemu ne izdvajaju iz žalosnog prosjeka hrvatske političke scene jer jedno govore i pišu, a drugo rade. I za stranku i za predsjednika Ivana Sinčića konstatirala je da su nevjerodostojni i da, osim političkih parola rušilačkog predznaka, ništa ozbiljnoga nisu ponudili. Ta je izjava cijeli Živi zid digla na noge. I vodstvo i članovi govorili su kako je ona plod ljubomore i zavisti jer je došla u trenutku kada su objavljeni siječanjski rezultati ispitivanjima javnoga mišljenja prema kojima je Živi zid pretekao ORaH i utaborio se na treće mjesto popularnosti s potporom od 12,5 posto.

Danas mnogi živozidovci više ne misle tako i spremni su iznijeti niz primjera koji bi išli u prilog tvrdnjama nevjerodostojnosti stranačkog vodstva.

‘Našao sam se na udaru vodstva stranke jer sam s prijateljima iz Virovitice stao u obranu obitelji koja je molila za pomoć da je spasimo od tajne deložacije. Jedan od čelnika stranke rekao mi je da to ne radimo jer je to događaj niskog medijskog intenziteta, već da dođemo na neku drugu deložaciju. Iznimno poštovanje prema obitelji koju smo željeli braniti nije mi dopuštalo da ih ostavim na cjedilu, i od tada kreću neopisivi napadi prema meni i većini aktivnih članova Živog zida iz Virovitice koji su odlučili podržati moju ideju’, napisao je među ostalim na svom profilu na Facebooku član virovitičkog ogranka Saša Sanec.

Članovi Živog zida iz Virovitice ističu da iznošenje drugačijeg mišljenja ne samo da nije dopušteno, nego se sankcionira oštrim upozorenjima i izbacivanjem iz stranke čak i bez ikakvog obrazloženja, a ide se i toliko daleko da se prate sve objave po Facebooku, pa čak i tko je kome kliknuo lajk na neki status ili komentar. Napominju da je stranka izrazito centralizirana i da sve odluke donosi tek nekolicina čelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...