Škoti žele punu fiskalnu autonomiju od ostatka Britanije

Škotska nacionalna stranka nastojat će osigurati Škotskoj punu kontrolu nad porezima i javnom potrošnjom ako na predstojećim britanskim parlamentarnim izborima osvoji većinu škotskih glasova, najavila je u srijedu predsjednica stranke Nicola Sturgeon.

Iako je većina škotskih glasača na lanjskom referendumu odlučila da će Škotska ostati dijelom Ujedinjenog kraljevstva, Škotska nacionalna stranka, koja zagovara osamostaljenje, pokušat će iskoristiti izbore zakazane za 7. svibnja kako bi ojačala škotsku autonomiju od Vlade u Londonu, ocjenjuje Reuters.

Ispitivanja raspoloženja birača pokazuju da ni konzervativci premijera Davida Camerona niti laburisti Eda Milibanda ne mogu ostvariti većinu u parlamentu, no zato bi Škotska nacionalna stranka mogla osvojiti između 35 i 50 mjesta od ukupno 59 škotskih mandata u britanskom parlamentu.

‘Kao škotski glas u idućem sastavu Donjeg doma parlamenta, ako nas bude dovoljno, zauzimat ćemo se da što više ovlasti pređe na Škotsku što je prije moguće’, izjavila Sturgeon u TV debati u Aberdeenu.

Pritom je na pitanje vođe škotskih laburista Jima Murphya hoće li njezini zastupnici iduće godine glasovati za fiskalnu neovisnost potvrdila da će to učiniti. Laburisti se, kao i konzervativci, protive fiskalnoj autonomiji Škotske i umjesto toga predlažu ograničeno povećanje škotske autonomije na području porezne politike.

Sturgeon je također zanijekala da njezina stranka želi pokrenuti novi referendum o neovisnosti Škotske, no upozorila je da bi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije mogao djelovati kao ‘okidač’ za novi referendum.

‘Ne planiram predložiti novi referendum. Trebale bi se dogoditi značajne promjene u okolnostima ili javnom mnijenju prije nego bi bilo primjereno predložiti tako nešto’, rekla je Sturgeon.

Na pitanje koje bi to bile značajne promjene odgovorila je kako bi se pitanje referenduma moglo postaviti ako bi konzervativci pokušali izvući Škote iz EU protiv njihove volje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...