Split je dobio Italiju i Bugarsku, ali to je tek početak…

Puna četiri sata na Poljudu je trajao sastanak čelnika Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza, u sklopu iznenadne promjene stava HNS-a oko mjesta domaćinstva utakmica nogometne reprezentacije. Odluka je donesena: u Splitu će se igrati 12. lipnja protiv Italije, ali i 10. listopada protiv Bugarske, dok će u ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Poljud dobiti još najmanje dvije utakmice.

Promjenu već prijavljenog domaćinstva Italiji na Maksimiru treba blagosloviti UEFA, no to se smatra gotovom stvari.

Dijalog na Poljudu, gdje su u Hajdukov dom navratila tri glavna operativca HNS-a (Damir Vrbanović, Zorislav Srebrić i Zoran Cvrk), pratila je sva sila medija, a dočekalo ih je diplomatski sročeno zajedničko priopćenje. Jasno je da se puna četiri sata nije razgovaralo samo o reprezentaciji, već da je prilika iskorištena kako bi se barem pokušalo otopliti teško narušene odnose između nacionalnog saveza i velikog nogometnog kluba.

Hajdukov predsjednik Marin Brbić i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović kurtoazno su izrazili zadovoljstvo ‘razgovorom koji je protekao u pozitivnoj atmosferi’ i najavili da će se ‘proces nastaviti u najskorije vrijeme’. Jasno je da je ovim potezom u praksi anulirana jednogodišnja suspenzija, koju je gotovo cijelo vodstvo Hajduka zaradilo nakon odluke o neodigravanju derbija protiv Dinama koncem prošle godine. To je bio minimalni uvjet koji su postavili Splićani, u čemu ih je podržao i gradonačelnik Ivo Baldasar.

Očekuje se da bi se u skoroj budućnosti moglo ozbiljno razgovarati o potpunoj nezastupljenosti Hajduka u svim tijelima Hrvatskog nogometnog saveza, ali i spornim slučajevima poput Lokomotive kao Dinamove ‘filijale’ u prvoj ligi ili očitih problema u sudačkoj organizaciji.

Zajedničko priopćenje HNS-a i Hajduka prenosimo u cijelosti:

‘U utorak je u Splitu održan sastanak čelnika Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk vezano uz organizaciju kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Hrvatske i Italije 12. lipnja na Poljudu. Obje strane označile su ovaj sastanak kao prvi korak prema rješavanju otvorenih pitanja, a sve s ciljem normalizacije odnosa između dviju nogometnih institucija.

Sa strane HNS-a sastanku su nazočili izvršni predsjednik Damir Vrbanović, savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk dok su HNK Hajduk predstavljali predsjednik Uprave Marin Brbić, predsjednica NO Branka Ramljak i zamjenik predsjednice NO Nikola Koceić Bilan.

Zajednički je stav i prijedlog da se izmijeni domaćinstvo kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Hrvatske i Italije koja bi se 12. lipnja 2015. godine umjesto u Zagrebu trebala odigrati u Splitu, a sve u interesu hrvatskog nogmeta.

Također je predloženo da se utakmica Hrvatska – Bugarska, koja je na rasporedu 10. listopada 2015., odigra u Splitu.

HNS će sa svoje strane napraviti sve što je potrebno prema UEFA-i da se realizira odluka o promjeni domaćinstva utakmice Hrvatska – Italija za koju je već bilo prijavljeno domaćinstvo u Zagrebu.

Zajednički je prijedlog da Split bude domaćin još dviju utakmica reprezentacije Hrvatske u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za SP 2018. godine.

Uvažavajući razlike i sva otvorena pitanja koja postoje između HNS-a i HNK Hajduk, obje strane izražavaju zadovoljstvo ovim prvim razgovorom koji je protekao u pozitivnoj atmosferi.

Ovim je otvoren proces razgovora koji će se nastaviti u najskorije vrijeme.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...