“Sporazum s Iranom ne znači da će Teheran priznati Izrael”

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u ponedjeljak, gostujući na nacionalnom javnom radiju NPR, da nuklearni dogovor s Iranom ne znači i da će ta zemlja priznati Izrael.

Obama je kazao da bi uvjetovanje priznavanja Izraela Iranu bilo isto kao se s tom državom ne potpiše sporazum ako se iranski režim u potpunosti ne transformira.

“To je, smatram, temeljno pogrešna procjena”, zaključio je Obama u razgovoru za National Public Radio (NPR), kako prenosi Rojters. Dodao je da njegova zemlja ne želi da Iran ima nuklearno oružje upravo zato jer ne mogu mijenjati prirodu njegova režima.

U međuvremenu je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao da nema nejasnoća o američkom zahtjevu da se sankcije Teheranu ukinu u fazama nakon konačnog sporazuma, ali da se o detaljima još uvijek mora
pregovarati.

“To nikada nije bio naš stav da sve sankcije protiv Irana treba ukloniti od prvog dana”, rekao je Earnest na brifingu.

Izrael je u ponedjeljak iznio niz zahtjeva koji bi mu, budu li ispunjeni, konačan dogovor o iranskom nuklearnom programu učinili prihvatljivijim od okvirnog dogovora zaključenog prošlog tjedna.

Iznoseći te zahtjeve, ministar informiranja Youval Steinitz, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je da jamstva američkog predsjednika Obame za sigurnost Izraela nisu dovoljna, da se okvirni dogovor mora radikalno izmijeniti i da Izrael i dalje razmišlja o mogućnosti primjene sile, prenio je AFP.

Reuters je, pozivajući se na službene izvore Bijele kuće, objavio i da je Obama u ponedjeljak nazvao omanskog sultana Qaboosa kako bi podijelili detalje o dogovoru koji je prošli tjedan postignut s Iranom.

U službenom priopćenju stoji kako je Obama omanskom vođi rekao da će mjeseci koji slijede do krajnjeg roka krajem lipnja biti iskorišteni za finalizaciju tehničkih detalja za osiguranje mirne prirode iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Obama je također ponovio američku predanost radu s Omanom i drugim regionalnim partnerima kao bi riješili “iranske destabilizirajuće aktivnosti u regiji”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...