Stilianides pohvalio RH za pružanje pomoći stradalima u poplavama

Hrvatska je važan europski partner koji sudjeluje u pružanju pomoći stradalima od prirodnih katastrofa čak i kad sama strada, rekao je u petak u Zagrebu europski povjerenik Kristos Stilianides nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Nakon lanjskih poplava u svibnju Hrvatska je pružila humanitarnu pomoć poplavljenoj Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Europska je solidarnost potrebnija nego ikad, a Hrvatska se lani, kad je i sama bila poplavljena, pokazala kao zemlja koja će rado pomoći i na tome smo joj zahvalni”, rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim stanjima.

“Ništa ne može zamijeniti spremnost”, rekao je povjerenik koji popodne ide u Gunju vidjeti kako se oporavlja područje lani u svibnju pogođeno poplavom. “Svaka katastrofa pokazuje koliko smo svi ranjivi”, dodao je.

Europska je unija važan faktor u pružanju pomoći diljem svijeta, od Južnog Sudana do zemalja pogođenih ebolom, “ali i naši su resursi ograničeni pa se moramo truditi da pomažemo efikasno”, rekao je i dodao da se Hrvatska u tome pokazuje kao “ključan partner”.

Pusić je rekla kako su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina zajednički prijavile prekogranični dugoročni projekt trajne obrane od poplava koji je “na dnevnome redu” Unije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...