Što se skriva iza 1,3 milijarde kuna “nespomenutih” troškova?

Osim što je otkrilo brojne neracionalnosti i nabujale troškove za plaće, poslovne prostore i automobile u agencijama, fondovima i javnim ustanovama, Vladino povjerenstvo zaduženo za rezanje proračunskih rashoda utvrdilo je i da neobično velik dio troškova ovih institucija završava u rubrici ‘ostalo’, premda postoje vrlo detaljna pravila za točno označavanje rashoda.

Ukupni materijalni rashodi 187 agencija, fondova i ostalih javnih institucija koje je dubinski analiziralo Vladino povjerenstvo iznosili su prošle godine 3,83 milijarde kuna, a od toga se čak 1,28 milijardi odnosilo na troškove ostalih usluga (475 milijuna kuna) i ostale nespomenute rashode poslovanja (800 milijuna kuna).

Iako je klasifikacija u računskom planu proračunskih korisnika vrlo detaljna, dubinska analiza pokazala je da administracija u javnim ustanovama nije u stanju razvrstati gotovo 40 posto materijalnih rashoda.

U pravilu se pod tzv. nespomenute rashode svrstavaju troškovi koji su specifično vezani uz vrstu djelatnosti pa nisu predviđeni u klasifikaciji. S obzirom na golemi udio nespomenutih rashoda, Vladino povjerenstvo smatra da u kategorijama ostale nespomenute usluge i ostali nespomenuti rashodi postoji mnogo prostora za uštede pa predlaže njihovo rezanje za barem 20 posto na godišnjoj razini što ukupno iznosi oko 255 milijuna kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...