Šveđani bi na otoku Gotland gradili Morske orgulje

Zadarske Morske orgulje ponovno su pobudile zanimanje u svijetu. Na švedskom otoku Gotlandu na Baltiku pokrenuta je inicijativa za gradnju morskih orgulja sličnih zadarskima.

Ovih dana u našem je gradu boravio profesor s prestižnog švedskog sveučilišta Uppsala, etnomuzikolog Owe Ronström, koji pokreće inicijativu da se na Gotlandu, najvećem švedskom otoku izgrade morske orgulje, javlja Radio Zadar.

Ronström i njegova kolegica sa Švedskog nacionalnog radija Eva Sjöstrand zadarske morske orgulje otkrili su istražujući po svijetu koje sve glazbene instrumente pokreće voda ili proizvodi glazbu. Odmah ih je oduševila zadarska atrakcija, jer je zapravo jedini „vodeni“ instrument u čijem stvaranju glazbe ne sudjeluje čovjek, nego more, odnosno priroda.

Jako sam sretan što smo imali priliku i uživo doživjeti zvuk morskih orgulja, koji je prije svega topao. Dirnuo me više nego što sam očekivao. Zvuk me u jednom trenutku podsjetio na glasanje kitova. I zapravo, čini mi se da svatko čuje drukčiju „glazbu“, to je pravi fenomen zadarskih morskih orgulja, rekao nam je Ronström.

Švedski etnomuzikolog ističe kako su Gotland i Zadar jako slični, iako je riječ o otoku i kopnu. Prije svega zbog velikoga broja turista i cruisera koji tiču obale i Gotlanda i Zadra. A upravo projekt izgradnje novoga pristanišnog gata za cruisere u glavnom gradu otoka Visbyju profesoru Ronströmu pobudio je zamisao da se u sklopu gata izgrade morske orgulje. No, atrakcija bi prije svega bila namijenjena lokalnom stanovništvu, dodaje Radio Zadar.

Razlika je u tome što bi morske orgulje bile naše, a turisti su dobrodošli. Jer isključivo za goste predviđen je novi gat, koji bi bio ograđen i nepristupačan domaćem stanovništvu. Dakle, dobrodošli ste, ali tu mora biti i mjesta za nas. U brzorastućoj turističkoj industriji, posbeno cruise-turizmu, sve je podređeno turistima, o čemu je ovisno i lokalno stanovništvo. A to nije dobro, ističe Ronström.

U rujnu će pozvati i tvorca morskih orgulja, arhitekta Nikolu Bašića da sudjeluje na javnoj raspravi o projektu orgulja na Baltiku. Naime, lokalna uprava, kojoj je projekt već predstavljen još uvijek dvoji je li potrebno ulagati novac u takav projekt. Ronström smatra da je i to objašnjava potrebom poticanja održivoga turizma u kojemu bi odnos lokalnoga stanovništva i cruiserskih gostiju trebao biti dvosmjeran.

Owe Ronström i novinarka Eva Sjöstrand prošle su godine dobili prvu nagradu na Festivalu Prix Italia u Torinu za nesvakidašnji projekt, koji je 2013. emitirao Švedski radio. Naime na kompoziciju prof. Ronströma „sviralo“ je svih 240 zvona s otoka Gotlanda, što se smatra najvećim instrumentom na svijetu. Osim Švedskoga radija, „simfoniju“ zvona prenosilo je uživo još 11 javnih radija u Europi, pa i Hrvatski radio.

Gotland je otok, pokrajina i općina s oko 57.000 stanovnika. Glavni grad je Visby u kojemu živi oko 22.500 stanovnika. Glavni izvori prihoda na otoku su turizam i poljoprivreda. Gotland je od istočne obale Švedske udaljen oko 90 km i oko 130 km zapadno od baltičkih država.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...