Tisuće policijaca u Baltimoreu rastjerivalo prosvjednike

Tisuće policajaca i pripadnika Nacionalne garde u noći na srijedu rastjerivale su dimnim bombama i papar sprejevima prosvjednike koji se nisu razišli nakon uvođenja policijskog sata. Prosvjednici su noć prije, u najgorim nemirima u SAD-u posljednjih godina, spalili u Baltimoreu 19 zgrada i 144 vozila.

Prosvjednike su nadlijetali helikopteri a na ulicama su bila oklopna vozila. Većina je ipak ispoštovala policijski sat uveden u utorak na tjedan dana od 22 do 5 sati ujutro.

Nekoliko stotina prosvjednika ipak se suprostavilo policijskom satu ostajući nakon 22 sata na križanju koje je dan ranije bilo poprište pljačke i sukoba s policijom.

Policija ih je rastjerala gumenim mecima, dimnim bombama i papar sprejevima i tijekom noći uhitila je desetak osoba.Nasilje je izbilo u ponedjeljak nakon pokopa crnog mladića koji je 19. travnja preminuo nakon što je u policijskom pritvoru pretrpio ozljede kralješnice.

Smrt 25-godišnjeg Freddija Graya obnovila je raspravu o odnosu policije prema pripadnicima drugih rasa koja je pokrenuta smrću nenaoružanih crnih mladića koje su prošle godine u Fergusonu u Missouriju te u New York City usmrtili bijeli policajci.Gradonačelnica Baltimorea prije stupanja na snagu policijskog sata na križanju koje je bilo poprište borbi molila je posvjednike da se mirno raziđu.

U noći na utorak opljačkano je niz trgovina, 19 je zgrada zapaljeno a 20 policijaca ozlijeđeno. Policija je uhitila više od 250 izgrednika u gradu koji je tek 60-ak kilometara udaljen od glavnog američkog grada Washingtona.

U grad je u utorak upućeno više od dvije tisuće pripadnika Nacionalne garde te tisuću policjaca iz čitave savezne države Maryland.Gotovo četvrtina od 620.000 stanovnika Baltimorea živi ispod granice siromaštva.

Guverner Marylanda Larry Hogan u utorak je proglasio izvanredno stanje koje je omogućilo raspoređivanje Nacionalne garde u gradu.

U utorak su škole bile zatvorene ali je njihov otvaranje planirano za srijedu.

Bejzbol utakmica između Baltimore Oriolesa i Chicago White Soxa igrat će se prema planu u srijedu ali pred praznim tribinama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...