Turska gradi prvu nuklearnu centralu

Turska je u utorak na jugu zemlje započela gradnju svoje prve nuklearne centrale, gradilište od 19 milijardi eura kako bi smanjila energetsku ovisnost o inozemstvu, ali je izazvala prosvjede ekologa.

Turski ministar energetike Taner Yildiz i Sergej Kirienko, šef ruske agencije za atomsku energiju Rosatom, koja je izvođač radova, položili su u Akkuyu na sredozemnoj obali kamen temeljac prvog od četiri predviđena reaktora, snage od 1200 megawatta svaki.

Yildiz je istaknuo da “bez nuklearne energije nema razvoja zemlje”.

Na poziv između ostalih i udruge Greenpeace, više desetaka ekoloških aktivista ometalo je svečanost blokiranjem prilazne ceste prije intervencije policije vodenim topovima, izvijestili su turski mediji.

I drugim manifestacijama je upozoreno protiv službenog pokretanja tog plana, posebice u Ankari i Istanbulu gdje je ispred konzulata Rusije postavljen transparent “Nuklearna energija ubija, mi želimo živjeti”.

Turska islamsko-konzervativna vlada je pokrenula ambiciozni civilni nuklearni program kojim se predviđa izgradnja triju centrala do 2030., kako bi se proširila proizvodnja električne enegrije i smanjila ovisnost o ruskom i iranskom plinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...