Ugovori iz snova: Pa tko ne bi u agenciji HAKOM želio raditi…

Agencije su drugi svijet: Za rođeno dijete (ali i smrt roditelja) po 24.000 kuna, za trud 30 posto viša plaća, a nije potrebno imati ni školu za posao na neodređeno.Ministar financija Boris Lalovac šalje plan Europskoj komisiji prema kojoj će uštedjeti čak milijardu kuna režući prava u 187 agencija i zavoda.

Povjerenstvo koje je analiziralo njihov rad utvrdilo je da samo na plaćama mogu uštedjeti 187 milijuna kuna i da se njihova prava moraju uskladiti s onima ostalih državnih službenika.

Da su agencije sasvim drugi svijet, svjedoče i pravilnici o radnim mjestima, plaćama i nagradama koje smo dobili za državnu agenciju HAKOM. Oni nadziru telekomunikacije, ali i poštu i željezničke usluge. Primjerice, određuju tko smije koristiti od operatera koje frekvencije, brzinu interneta, krši li se zakon o poštanskim uslugama, kako se naplaćuju pozivi prema 060 brojevima ili daju subvencije za razvoj interneta. Imali su lani 177 zaposlenih. Na njih su lani potrošili 43 milijuna, što znači da je u prosjeku jedan zaposleni stajao oko 20.000 kuna mjesečno sa svim dodatnim pravima, doprinosima i porezima. Sama prosječna bruto plaća je sad oko 12 tisuća kuna. Ako radnik umre, njegova obitelj dobiva četiri plaće, što bi bilo oko 48.000 kuna. Ako radnica rodi, dobiva dvije bruto plaće, a ako radnik izgubi člana obitelji poput roditelja, dobiva opet dvije bruto plaće.

Kada radnik ide u mirovinu, ima pravo na osam plaća što bi bilo oko 96.000 kuna. Ako radi 10 godina dobiva jednu bruto plaću jubilarne nagrade, a ako tko bude zaposlen 40 godina, četiri puta više.

Ako šef smatra da se zaposlenik u njihovoj stručnoj službi trudio, može dobiti 30 posto višu plaću jednom u tri mjeseca. Također može dobiti i nagradu ako je inovativan.

U slučaju da radnika premjeste na lošije plaćeno mjesto, ima pravo na plaću sa staroga. Sve to uz naravno plaćeni prekovremeni rad od 50 posto, a ako radi noću, sat je 40 posto viši. Tu su i darovi za djecu od oko 600 kuna pred Božić, ali i regres i božićnica. Regres ipak lani nisu isplatili zbog stanja u državi. U stručnoj službi HAKOM-a se može zaposliti čak i ako nemate potrebne uvjete stručne spreme i iskustva. Ravnatelj, trenutačno Mario Weber, može zaposliti takvog radnika ako ima “potrebna znanja, vještine i samostalnost”. Uvjet je da više od sedam posto zaposlenih ne bude zaposleno na taj način. U HAKOM-u imaju opravdanje za zapošljavanje bez stručne spreme.

– Pravilnik je star više od 10 godina kada su uzimani zaposlenici sa spremom koju su tada imali – odgovorili su.

HAKOM je, inače, u uredima u neboderu Sky office. Svaki od 5138 četvornih metara bez održavanja plaćaju mjesečno 18,3 eura. Lalovčevo povjerenstvo je utvrdilo da samona plaćama mogu uštedjeti 12 milijuna kuna. Ako mu plan prođe, HAKOM također neće smjeti plaćati ni prostor više od 11 eura po kvadratu, a morat će se preseliti i u manji jer sad imaju više od 30 četvornih metara po zaposlenom. Šef upravnog vijeća HAKOM-a Dražen Lučić zato će morati početi štedjeti.

 Radno mjesto: Nije šija nego vrat  

Sindikat brani Petru Škof Mikulek koja nije htjela u HAKOM-u primati pola plaće dvije godine i biti kod kuće. Iako HAKOM kaže da je mjesto stručnjakinje za odnose s javnošću ukinuto, imaju stručnjaka za informiranje. Sindikat smatra da je trebaju vratiti na posao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...