UNDP u Zadru predstavio knjigu Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije

Knjiga Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije predstavljena danas u Zadru, je prvi iscrpan inventar poljoprivredne bioraznolikosti Dalmacije, njenih tradicionalnih biljnih vrsta, sorti i pasmina koje imaju i gospodarsku vrijednost te su se pokazale iznimno važnima za život čovjeka kroz tisuće godina na ovom prostoru.

Većeg formata i s oko 600 stranica bogato opremljenih fotografijama, knjiga poprima gotovo enciklopedijski karakter, a namijenjena je stručnjacima iz područja agrikulture, ruralnog i održivog razvoja, poljoprivrednicima i svim zaljubljenicima u Dalmaciju.

Knjiga je nastala u okviru projekta COAST, koji je u razdoblju od 2006. do 2013. godine provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. Cilj projekta je bio promovirati zeleni ruralni razvoj Dalmacije utemeljen na lokalnim resursima, tradiciji i zaštiti okoliša, a provodio se uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF).

– Rezultati ostvareni kroz COAST projekt pokazali su kako zeleno poduzetništvo ima pozitivan utjecaj na stanje bioraznolikosti te da može biti prilika za razvoj gospodarstva u ruralnim područjima Dalmacije. Kroz programe poticanja zelenog poduzetništva provedeni su projekti vrijedni gotovo 200 milijuna kuna, a najzastupljenije teme bile su ekološka poljoprivreda, uzgoj izvornih sorti i pasmina, seoski i agroturizam, pustolovni turizam i školjkarstvo, rekao je na predstavljanju knjige Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.

Tijekom trajanja projekta COAST pokrenuto je oko 100 zelenih poslova, a naglasak je bio na održivom razvoju, stvaranju boljih uvjeta za lokalne poljoprivrednike kako bi se usporilo iseljavanje te njegovanju svih onih posebnosti koje Dalmaciju čine jedinstvenom i prepoznatljivom izvan granica Hrvatske.

– Za regiju blagoslovljenu stotinama kilometara obale i kristalno čistim Jadranskim morem, zeleno poduzetništvo je trajnija alternativa ‘suncu i moru’ kao glavnom turističkom adutu. Ovaj sveobuhvatan katalog autohtonih sorti i pasmina je jedan od koraka prema zelenom razvoju Dalmacije, istaknula je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj od 2010. do 2014. koja je također prisustvovala predstavljanju knjige.

Dalmacija nema potencijal, ali ni potrebu sudjelovati u globalnoj tržišnoj utakmici industrijski proizvedene hrane. Njena je velika prilika u stvaranju vlastite ekonomske niše kroz ekološki uzgoj tradicijskih sorti i pasmina te proizvodnji izvornih i premijskih poljoprivrednih proizvoda, koje gotovo da i ne mora izvoziti, već ih može plasirati kroz domaću potrošnju i turizam.

Analiza zelene razvojne opcije za ruralnu Dalmacije govori o potencijalu za stvaranje između 8 do 10 tisuća novih radnih mjesta u realnom sektoru – ekološkoj poljoprivredi, agroturizmu, marikulturi, dok je očekivani doprinos rastu BDP-a Dalmacije je 3 – 4%.

Dodatan motiv da se ovi razvojni potencijali shvate ozbiljno je i činjenica da će Hrvatska za poticanje ruralnog razvoja imati na raspolaganju značajna sredstva iz više EU fondova. Iz najvažnijeg, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRD), Hrvatska će imati na raspolaganju više od 300 milijuna eura godišnje.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je sve veći broj onih koji na djedovini pokušavaju živjeti od tradicionalnih djelatnosti, ali i uvoditi inovacije. Veliki potencijal postoji na tom području za razvoj ruralnog turizma te se nadam da će broj onih koji iskorištavaju pružene potpore biti sve veći, naglasio je zadarski župan Stipe Zrilić.

Autori knjige su priznati hrvatski znanstvenici iz područja agronomskih i bioloških znanosti: mr. sc. Roman Ozimec , dr.sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, prof. dr. sc. Edi Maletić te prof. dr. sc. Zdravko Matotan. Urednici su Snježana Mihinica i Roman Ozimec. Knjiga je izdana uz potporu Državnog zavoda za zaštitu prirode, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Zadarske županije, Javne ustanove ReraSD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Dubrovačko-neretvanske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...