Uskoro kreće javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

U razgovoru s građanima uvjerili smo se da postoji veliki interes za energetsku obnovu kuća. Raste svjesnost javnosti o korisnosti i važnosti projekata energetske učinkovitosti. Energetskom obnovom domova smanjuju se potrošnja energenata i emisije štetnih plinova, čuva se okoliš, iznosi režija su niži, potiču se obrtnici i poduzetnici u građevinskom sektoru, čuvaju se radna mjesta. Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće uskoro. Od ove godine na njega će se moći javiti svi građani po znatno jednostavnijoj proceduri nego lani, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Zmajlović je istaknuo da je nedavnim izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća ukinuta izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije. Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku.

Za 10 tisuća kuća 71 milijun kuna

Također, građani će se na poziv moći javiti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez posredništva gradova i općina. Time se želi pospješiti realizacija projekata, ali i omogućiti pravedniji način dodjele sredstava. Dio građana, naime, lani nije mogao dobiti sredstva Fonda jer se na poziv za energetsku obnovu kuća javila tek trećina gradova i općina, priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne 1,2 milijardi kuna. Građanima je najzanimljivija energetska obnova obiteljskih kuća. Za obnovu oko 10.000 kuća u Fondu je osiguran 71 milijun kuna.

Najvažnija izmjena koju smo napravili ove godine je ta da od ove godine prijava za obnovu kuće ide direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.“ – izjavio je ministar Mihael Zmajlović povodom usvajanja izmjena Programa za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016.

Izmjenama se usvaja ukidanje izrade opsežne i skupe projektne dokumentacije te će građani koji žele obnoviti svoju kuću putem Programa trebati napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Energetski certifikat mora napraviti ovlašteni certifikator s liste koju će objaviti Fond za zaštitu okoliša.

Time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije energetske obnove. Certifikator mora biti odobren od Fonda kako bi se jamčila najniža moguća cijena i kako bi se taj trošak mogao refundirati. Jedan od važnijih novosti je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji.

– Vjerujem da će interes biti veliki jer iz razgovora s građanima vidimo da prepoznaju trostruke koristi Programa. Građani energetskom obnovom osiguravaju ugodniji boravak u takvim objektima i niže troškove za energiju koji primjerice za grijanje mogu biti 30-60 posto niži. To je dobro za gospodarstvo jer tako osiguravamo radna mjesta za obrtnike i tvrtke koje provode radove. A dobro je i za okoliš jer 40 posto energije i emisija stakleničkih plinova dolazi iz sektora zgradarstva. Novac je osiguran iz europskih sredstava i ima dovoljno za sljedećih 7 godina, dodao je Zmajlović.

Projekti energetske učinkovitosti prepoznati su kao jedan od najučinkovitijih alata u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i dio su programa Vlade kojim se potiče gospodarstvo. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti subvencioniraju sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Provode se mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...