Varga na Fejsu o “piluli za dan poslije”: Štitimo zdravlje

Nakon što je Hrvatska ljekarnička komora objavila smjernice i naputak Ministarstva zdravlja za izdavanje “pilule za dan poslije”, u javnosti su mnogi bili zgroženi jer su žene prema naputku, žele li kupiti pilulu, dužne ljekarniku otkriti detalje svog seksualnog života.

EllaOne se može dobiti bez recepta samo uz ispunjeni formular koji se mora potpisati i predati zaposlenima u ljekarni. Jedno od pitanja u navedenom formularu je: “Nakon zadnje mjesečnice, je li pacijentica imala nezaštićeni spolni odnos prije ove situacije?”. Ljekarnik ima pravo i pozvati se na priziv savjesti te mora donijeti samostalnu odluku o tome hoće li lijek izdati.

O kritikama na diskriminirajuću proceduru izdavanja pilule na svom se Facebook progilu osvrnuo ministar zdravlja Siniša Varga.

“Kada je riječ o lakšoj dostupnosti “pilule za dan poslije” sigurnost i zdravlje pacijentica su nam na prvom mjestu. Riječ je, naime, o hormonskom lijeku koji zahtijeva odgovorno korištenje kako bi se izbjegli eventualni rizici po zdravlje pacijentica. Baš iz tog razloga uputili smo ljekarnike i druge zdravstvene radnike u procedure koje će, olakšavajući dostupnost ovog lijeka, ujedno zaštititi privatnost i zdravlje naših pacijentica.

Svaki lijek, pa tako i ovaj, treba izdavati kada je on nužan i siguran za uporabu, kako bi se spriječile neželjene nuspojave i zlouporabe – to su najviši standardi zaštite kojih se namjeravamo i dalje držati, u skladu s praksama zemalja Europske unije”, napisao je ministar na Facebooku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...