Velika subota na Narodnom trgu: Skuhano, obojano, ukrašeno i podijeljeno 1.000 jaja

Usprkos lošem vremenu preduskršnje jutro na Narodnom trgu bilo je veselo i svakako kreativno. Iako je odaziv sugrađana bio nešto manji to nimalo nije spriječilo da se sve planirane akcije danas i odrade te ujedno razvesele i darivaju kako naši sugrađani tako i naši gosti.

U dvorištu Gradske straže, Etnološkog odjela NMZ-a i dijelom na Narodnom trgu u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra i Narodnog muzeja Zadar u suradnji s profesorom kuharstva Renatom Kraljevom kuhalo se, ukrašavalo i dijelilo oko 1000 jaja obojanih prirodnim bojama dobivenim od crvenog luka, špinata i drugog bilja.

Jaja su se bojala na tradicionalan način stavljanjem u prozirnu čarapu i ukrašavanjem s različitim biljkama (djetelina, cvijet, grančica, list). Sva obojana jaja ubrzo su se podijelila građanima, turistima i sudionicima radionice kao prigodni poklon povodom Uskrsa. Naime, kako su se jaja ukrašavala na licu mjesta svatko je mogao dobiti i “svoje” jaje uz nacrtani ukras ispisanog svog imena ili neke druge prigodne poruke što je dodatno razveselilo naše sugrađane.

– Za dobiti žutu boju koristili smo kurkumu, za zelenu špinat te za ljubičastu ljubičasti kupus. Treba staviti dosta povrća u lonac, vodu i bijelog octa kako bi nam se te prirodne boje što bolje uhvatile za jaja. Ona moraju biti malo na vanjskoj temperaturi da se prilagode jer bi u protivnom pri stavljanju u vodu popucala te ih kuhamo 15 do 20 minuta nakon čega se mogu dodatno ukrašavati kako tko želi. Stavljali smo ih kuhati direktno u vodu, a dio smo stavljali u prozirnu čarapu kako bi na jajima ostao ukrasni otisak lista, cvijeta i sl., objasnio je tehniku bojanja uskršnjih jaja prirodnim bojama, Renato Kraljev.

Bojanje pisanica

Ova uskršnja radionica bojanja jaja prirodnim bojama privukla je veliki interes kako naših sugrađana tako i  sve većeg broja stranih gostiju koji upravo na Uskrs svake godine sve brojnije pristižu u naš grad i zapravo tako započinju još jednu, nadajmo se uspješnu, turističku sezonu.

– Svake godine imamo uskršnje radionice, ali ove godine smo ih proširili u suradnji s našim partnerima. Tako smo i prije par dana imali radionicu ukrašavanja jaja salvetnom tehnikom, dakle također na prirodan način, a s ovim danas smo je samo nastavili. Ove godine smo projekt odlučili realizirati u suradnji s TZ grada Zadra i Udrugom kuhara Zadarske županije. Nabavili smo 1000 jaja i pozvali smo putem medija građanstvo i sve ostale zainteresirane da nam se pridruže. Bilo je puno stranaca i veliki je odaziv jer sve zanima kako se to na licu mjesta radi. Dosta interesantno i zanimljivo svakako. Mi smo uglavnom upoznati s tim, ali strancima je to jako interesantno te su tražili i da im objasnimo zašto i kako se sve skupa radi. Radionicu smo prilagodili Velikoj suboti jer po našim običajima na taj dan farbamo jaja i nosimo ih na blagoslov te smo na ovaj način željeli dati jedan dar svim našim sugrađanima i gostima, istaknula je ravnateljica NMZ Renata Peroš.

Istodobno, kostimirane djevojke odjevene u svečane ženske pučke nošnje prošetale su gradskim ulicama i u tradicionalnim pletenim košarama također podijelile netom obojana uskršnja jaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...