Vučić: Pružiti ruku pomirenja, ali ne zaboraviti na žrtve

U Memorijalnom centru Donja Gradina je obilježen Dan sjećanja na žrtve logora Jasenovac. Tišina se najglasnije čuje u Jasenovcu, poručio je premijer Srbije.

Sukobe 90-ih nemoguće je razumjeti bez značenja riječi Jasenovac, dubine boli i pitanja patnje srpskog naroda, njegovog kolektivnog straha od konačnog istrjebljenja zapadno od rijeke Drine, rekao je predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić na obljetnici obilježavanja stradanja u logoru Jasenovac i Donja Gradina.

Dodao je da je Jasenovac srpski “Yad Vashem”, prenosi Dnevni avaz.

– Ovo je mjesto našeg najvećeg stradanja. Ovo je mjesto našeg postojanja. Ovdje su nas skupljali da nas unište, istaknuo je Vučić u nedjelju u Donjoj Gradini na sjeveru BiH, gdje je obilježena 70. obljetnica proboja dijela logoraša iz Jasenovca.

– Naše sjećanje na Jasenovac ne smije biti zasnovano samo na višedesetljenim trvenjima o broju žrtava. Ipak nećemo i ne smijemo dopustiti da nas ponižavaju tvrdnjama kako mnogi koji su ubijeni ustvari nisu ni živjeli, dodao je Vučić.

Vučić je pozvao na praštanje i na potrebu okupljanja svih onih koji su povezani sa žrtvama i stradanjima da se ujedine u osudi zločina.

– Obveza je pripadnika svih naroda iz kojih su potjecale žrtve, kao i onoga na čijem je teritoriju uspostavljen ovaj strašni logor smrti da pamte, da usađuju ljubav, praštanje, nezaborav i razumijevanje, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...