Zadranka Tina Lazović u Matanićevom filmu “Zvizdan” odlazi u Cannes!

Mlada nada filmskog glumišta, Zadranka Tihana Lazović zajedno s kolegom Goranom Markovićem tumače glavne uloge u posljednjem uratku Dalibora Matanića – filmu “Zvizdan” koji će u povijesti ostati upamčen kao prvi hrvatski film u službenoj konkurenciji ovog prestižnog filmskog festivala.

Film “Zvizdan” ljubavni je film, ali najviše govori o snazi potrebnoj ljubavi da se u svojoj čistoći izdigne iznad mulja kojemu smo svaki dan svjedoci, ukopavanja u mržnju koja tinja generacijama, još od prije Drugog svjetskog rata, rekao je Dalibor Matanić, redatelj i scenarist tog filma, koji je upravo uvršten u službenu selekciju “Izvjestan pogled” Filmskoga festivala u Cannesu.

U dva sela Dalmatinske Zagore različite nacionalnosti film u tri različite dekade prati po dva mlada para, od 1991. do 2011. a svakih deset godina povijesni im moment stvara prepreke, rekao je Matanić u četvrtak na konferenciji za novinare, na kojoj je, uz nazočnost brojnih kolega iz svijeta filma, objavljeno da “Zvizdan” odlazi na prestižni francuski festival.

Tihana Lazović

Iako to jest ljubavni film i tako ga nazivamo, on postavlja pitanje mogu li se oni s ljubavnim principom izdignuti naspram onoga što u ovoj regiji ukopano, dodao je.

Dvoje glavnih glumaca, Zadranka Tihana Lazović i Goran Marković tumače tri različita para, odnosno šest likova.

To je moj osobni stav prema ovim krajevima, ovo će uvijek biti močvara s netrpeljivošću i mržnjom zbog povijesnih i religijskih razloga, istaknuo je Matanić.

Pojasnio je da u filmu, svaki put kada se dogode neke prepreke s njihovom ljubavlju, oko njih ili u njima samima, daje šansu da se priča restarta i da se krene od nule u novoj dekadi, no “kroz njihova lica, a ne karaktere, svjedočimo kako povijest ne mijenja ćud”.

Po Matanićevim riječima, kao autora ga dugo intrigira tema sveprisutne međunacionalne mržnje na ovim prostorima i oduvijek je želio napraviti film koji će biti vrsta filmskog ogledala, “koje bi nas suočilo s momentima gdje smo pustili da ne djelujemo kao ljudi i ne funkcioniramo po najplemenitijim porivima, već da krenemo nekim mračnim, uvjetovanim stazama ljudskog ponašanja koje u kratkotrajnoj euforiji mogu izazvati toliko nesreće drugim ljudskim bićima“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...