Zdrava namirnica neobična izgleda, a sjajna okusa

Kada je prvi put ugledate, artičoka će vas izgledom podsjetiti na cvijet pa možda i ne biste pomislili da se radi o jednoj od najstarijih povrtnica koje samoniklo rastu u mediteranskim zemljama.

Budući da joj upravo traje sezona, trenutno ćete na tržnicama imati najveći i najpovoljniji izbor artičoka. Kao i ostalo zeleno povrće ima puno vlakana, o čijoj smo važnosti pisali više puta. Srednje velika artičoka ima oko 30 grama vlakana, a to je više od pola dnevne preporučene doze.

Artičoka u službi zdravlja

Uz odličan izvor folne kiseline, artičoka obiluje vitaminima C i K te je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidansa. Od minerala artičoka je također dobar izvor bakra, magnezija i mangana.

Fermentirane namirnice poput jogurta pravo su čudo za mršavljenje jer su prepune prebiotika, zdravih bakterija koje žive u crijevima te pomažu tijelu da razgradi hranu i regulira metabolizam. Istraživanja su pokazala da prebiotici također pomažu u produljenju osjećaja sitosti, što znači da ćete rjeđe posezati za brzom hranom. Artičoke su pak idealan izvor prebiotika, baš kao i drugo povrće bogato topivim vlaknima, poput poriluka, češnjaka i zobi.

Kao narodni lijek artičoka se davno koristila za poticanje apetita, liječenje loše probave, kroničnih upala jetre i bubrega, žučnog mjehura, slezene i šećerne bolesti.
Današnja su istraživanja pak potvrdila da artičoke pomažu i kod snižavanja lošeg kolesterola. Kada uzimate lijekove za snižavanje kolesterola, oni imaju statine, a artičoka ima drugačije djelovanje odnosno utječe na njegovu razgradnju.

Priprema artičoka

Uz stabljiku, artičoka ima i mesnate listove koji čine cvijet i to je dio ove neobične povrtnice koji trebate skuhati i iskoristiti u raznim jelima. Nakon što ih očistite treba ih kuhati do 45 minuta s malo limunova soka. Artičoka ima višu razinu natrija pa pripazite da ne dodajete puno soli. Budući da su bogate vlaknima i proteinima, sjajno ih je dodati u salatu ili tjesteninu.

Kupovanje i čuvanje do kuhanja

Na tržnicama ćete pronaći male ili baby artičoke, ali i one velike od kojih samo jedna može težiti pola kilograma. Kod kupnje odaberite zelene, čvrste i kompaktne primjerke kod kojih su unutarnji listovi čvrsto priljubljeni oko središnjeg dijela.

Budući da dosta brzo gube vlagu, najbolje je pripremiti ih dva do tri dana nakon kupnje, a čuvajte ih u pretincima za povrće u hladnjaku. Možete ih i zamrznuti. Prethodno ih operite, odrežite im vrhove i blanširajte u kipućoj vodi s malo limunova soka. Za srednje velike artičoke potrebno je oko 10 minuta kuhanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...