Želite smršavjeti? Sve se zapravo vrti oko ovoga

Gotovo svaka žena ima svoju čarobnu brojku koju želi vidjeti na vagi. Vjerojatno znate kako se treba hraniti i koliko je važno vježbati, ali često se najveći problem nalazi u ustrajnosti. Kako biste ostali motivirani i došli do cilja, mogu vam pomoći ovi savjeti.

Normalno je da motivacija pada i raste

Psiholog Joshua C. Klapow, autor knjige ‘Living SMART: 5 Essential Skills to Change Your Health Habits Forever’, smatra da ne treba stalno imati visoku motivaciju jer ju je nemoguće održati na toj razini. Sasvim je normalno da motivacija padne pa je pametno ponekad dopustiti da se nametne prirodni ritam. Uzmite dan do najviše tri odmora od strogog režima prehrane i malo si udovoljite.

Napravite plan

Kao svaki projekt, i ovaj zahtijeva planiranje kako biste znali koliko ste daleko od cilja i što trebate učiniti da biste ga ispunili. Profesionalna trenerica Jenn Walters kaže kako je vrlo važno da budete objektivni. Nemojte postavljati previsoki cilj, ali nemojte ni biti previše opušteni. Znate kako se kaže, bez muke nema nauke.

Četiri važna pitanja

U nedostatku motivacije možete si postaviti četiri vrlo jednostavna pitanja koja će vam pomoći da poželite držati zadani način prehrane i ostale korake koje ste odlučili poduzeti kako biste bili zdravi i fit:
1. Ne ostanem li na dijeti, kako ću izgledati za pola godine ili godinu dana?
2. Ne ostanem li na dijeti, kako ću se osjećati za pola godine ili godinu dana?
3. Ne ostanem li na dijeti, kakvog ću zdravlja biti?
4. Ne ostanem li na dijeti, kako će se to odraziti na međuljudske odnose i moj život?

Anne Dranitsaris, autorica knjige ‘Who Are You Meant to Be?’, kaže kako vas dodatno mogu motivirati razne životne situacije. Imate li obitelj, razmislite koliko je važno da ostanete zdravi i što dulje budete tu za svoju djecu.

Nemojte se koncentrirati samo na mršavljenje

Budete li razmišljali samo o mršavljenju, malo je reći da možete postati opsjednuti, a istodobno zapostaviti sve ostalo i, primjerice, ići na živce prijateljicama jer pričate o samo jednoj temi – kilogramima. Budete li pazili da izvršavate sve ostale obaveze i držite se dogovora, dodatno jačate karakter pa ćete lakše izdržati promjene prehrane i novog režima.

Zaboravite na fotografije modela kao inspiraciju

Jedna je nizozemska studija pokazala da fotografije zgodnih i mršavih manekenki nisu tako dobra inspiracija kao što se mislilo jer su ispitanice koje su bile u toj grupi zapravo dobile na težini. Znanstvenici preporučuju da radije za inspiraciju uzmete vlastite fotografije u najboljoj fazi ili, pak, gledate primjere žena koje su uspjele smršavjeti te imaju tzv. fotke prije i poslije.

Analizirajte osjećaje

Razmišljate li o tome koliko vam je teško odraditi trening ili odoljeti čokoladi, razmislite o tome kako ćete se osjećati kada se budete držali pravila. Direktor psihološkog centra Albert Einstein College of Medicine u New Yorku, Simon Rego, savjetuje da u slučaju krize razmislite koliko ćete se bolje osjećati nakon treninga ili kada pojedete zdravi obrok umjesto brze hrane, a znate već sada da ćete se osjećati bolje jer znate da radite nešto dobro za sebe.

Nagradite se na pola puta

Kako biste izdržali do kraja, trebate imati manje ciljeve do onog posljednjeg. Tako se možete nagraditi kada dođete do određene točke. Neka to bude masaža ili, primjerice, torbica koju želite već dulje vrijeme.

Motivacija u ogledalu

Bez obzira na to je li riječ o starim trapericama ili mini haljini, neka bude još jedno motivacijsko sredstvo jer sigurno neće biti veće sreće za vas kada se konačno uvučete u hlače koje dugo niste mogli nositi. Pogledajte se u ogledalo i prislonite, primjerice, omiljenu haljinu na sebe pa vizualizirajte koliko ćete se dobro osjećati kada je budete mogli odjenuti.

Udružite snage s prijateljicama

Malo nadmetanja nikome neće naškoditi, posebno što je istraživanje objavljeno u magazinu Obesity pokazalo da je grupa ispitanika koji su se natjecali s ostalima u svojoj grupi, izgubila 20 posto više na težini od onih koji su bili u individualnom programu. Dakle, okupite prijateljice i zajedno krenite u borbu protiv viška kilograma.

Nemojte biti previše kritični

Puno kritiziranja nije dobar motivacijski alat, zaključuju stručnjaci. Trenerica i savjetnica Vanessa Scotto kaže da to može imati suprotni učinak. Na taj način ćemo aktivirati hormon stresa i teže odoljeti onome što nas uvijek umiri i zbog čega smo se i našli u problemu s viškom kilograma – hrani. Idući put kada vas uhvati panika, stavite desnu ruku na srce i nekoliko puta duboko udahnite kako biste se umirili.

Vaganje je mučenje

Još jedna stvar koja će vas svakodnevno uznemiriti jest stajanje na vagu jer znate i sami da se ne može vidjeti neki veći napredak iz dana u dan. Trenerica i stručnjakinja za fitness, Nicole Nichols, kaže kako je vaganje jednom tjedno i više nego dovoljno, a sve ostalo će vas natjerati da gubite motivaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...