Znanstvenici otkrili: Dijetalna pića vas još više debljaju

Ako ste mislili da vas ispijanje tri limenke dijetalnog pića čini zdravijima jer ne sadrži nikakve kalorije, razmislite ponovno!

Novo istraživanje pokazuje da dijetalni sokovi mogu imati sasvim suprotan učinak na one koji pokušavaju smršavjeti. Huffington Post prenosi da dijetalna pića mogu uzrokovati dobivanje više kilograma nego obična pića sa šećerom.

Tome je uzrok sastojak pod nazivom fosforna kiselina, kojeg ima i u običnim slatkim pićima, no istraživanje pokazuje da oni koji piju piće bez kalorija popiju puno više od onih koji piju obične sokove.

Istraživanje objavljeno u Journal of American Geriatrics Society provedeno je na 749 odrasle osobe starije od 65 godina. Istraživanje je trajalo skoro 10 godina.

Znanstvenici su zaključili da su osobe koje su pile dijetalna pića dobile prosječno 2,11 centimetara u trbuhu tijekom istraživanja, dok su oni koji su pili obične sokove dobili samo 0,77 centimetara.

Za to je navodno odgovorna upravo fosforna kiselina, koja je u drugim istraživanja povezana s visokim krvnim tlakom, dijabetesom, bolestima krvožilnog sustava…

No, poznato je i da pića sa šećerom debljaju pa je možda najvažniji zaključak istraživanja da jednostavno treba biti umjeren jer je pretjerano konzumiranje bilo čega očito na ovaj ili onaj način loše za nas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...