5000 tona spor BiH i Hrvatske zbog nuklearnog otpada iz Krškog

BiH je spremna ići i na Međunarodni sud pravde kako bi spriječila Hrvatsku da na granici, u krugu napuštenog vojnog skladišta na Trgovskoj gori, izgradi odlagalište za oko 5000 tona radioaktivnog otpada.

Bosna i Hercegovina poduzet će sve mjere kako bi spriječila da Hrvatska na području Trgovske gore u općini Dvor izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i taj problem želi riješiti u duhu dobrosusjedske suradnje, ali spremna je ići i na Međunarodni sud pravde (ICJ) bude li potrebno, najavili su u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica prostornog uređenja i okoliša Republike Srpske Srebrenka Golić.

Na sastanku kojeg je Šarović organizirao s entitetskim ministrima zaduženim za zaštitu okoliša zaključeno je kako su, sa stajališta zaštite interesa BiH, neprihvatljive najave o gradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i u neposrednoj blizini međudržavne granice.

Šarović je novinarima rekao kako u BiH o svemu uglavnom znaju iz medija te kako od hrvatskih vlasti još očekuju detaljne informacije, ali da su već primili brojne prigovore od općina koje gravitiraju rijeci Uni, različitih udruženja i pojedinaca koji žive na tom području.

“Ono što znamo je da za odlaganje otpada iz nuklearne elektrane Krško ima mjesta za još šest mjeseci, a znamo i to da je odlukom Hrvatskog sabora iz 2007. godine Trgovska gora određena kao područje na kojem bi se radioaktivni otpad mogao odlagati u budućnosti”, rekao je Šarović.

Ministrica okoliša RS Srebrenka Golić rekla je kako je šest općina iz oba entiteta već zatražilo intervenciju državnih tijela vlasti u BiH kako bi se spriječila gradnja odlagališta na Trgovskoj gori.

Istaknula je kako Hrvatska do sada nikoga u BiH nije službeno izvijestila o planovima da se to odlagalište izgradi, a dodala je kako su stručnjaci što ih je angažovala bosanskohercegovačka strana utvrdili kako je riječ o terenu koji je za to potpuno neprikladan.

5000 tona radioaktivnog otpada

Rekla je kako se zna da je planirano da se u krugu napuštenog vojnog skladišta na Trgovskoj gori odloži oko 5.000 tona radioaktivnog otpada te oko 700 tona istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško.

“Kako su (u Hrvatskoj) došli do Trgovske gore nama je nepoznato, ali znamo da je razmatrao još šest-sedam lokacija”, rekla je Golić.

Prema analizama stručnjaka koje su dostavljene vlastima u BiH područje Trgovske gore je problematično jer je tlo sastavljeno od vodopropusnog krečnjaka-dolomita sa strmim nagibom pa postoji realna mogućnost zagađenja vodotoka Une, ali i Korane. Uz to je riječ o zoni izrazito podložnoj potresima.

“To je prostor na kojemu uopće ne bi trebalo dopustiti skladištenje radioaktivnog otpada, a posebno ne u predviđenim količinama”, rekla je Golić.

I ona i Šarović istaknuli su kako je u interesu obje zemlje da se nađe prihvatljivo rješenje za odlaganje radioaktivnog otpada, pri čemu je zaštita zdravlja stanovnika, ali i okoliša od najvećeg značaja.

“Međunarodni sud pravde krajnja je instanca ako s Hrvatskom ne nađemo zajednički jezik”, sitaknula je Golić, dok je Šarović dodao kako je BiH ranije pokazala dobro volju za rješavanje sličnih problema kada je Hrvatska tražila mjere kojima bi se ograničilo zagađenje okoliša uzrokovano radom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...