AFP: Hrvatska predsjednica odala počast suradnicima nacista

Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je odala počast hrvatskim kolaboracionistima nacista i civilima koji su ubijeni od strane komunističkih partizana u Austriji i Sloveniji nakon kraja Drugoga svjetskoga rata, prenosi AFP.

Kolinda je zapalila svijeće i položila vijence u Bleiburgu u južnoj Austriji te u Macelju i Teznu u Sloveniji kako bi “odala počast žrtvama ubijenima u tragičnim događajima svibnja 1945. godine”, prenosi AFP dio izjave s Pantovčaka.

“Kraj Drugoga svjetskoga rata i pobjeda protiv nacizma, kojoj su Hrvati dali veliki doprinos, označili su jedno od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti”, komentirala je Kolinda ubojstva u Austriji i Sloveniji, dodajući kako je “zločin zločin” te “kako ne može biti opravdan nijednom ideologijom”.

Komemoracija sporna zbog Hrvata koji nose nacističko obilježje

Kako su se komunistički partizani Josipa Broza Tita približavali Zagrebu u svibnju 1945. godine, hrvatska pronacistička ustaška vlast, koja je pogubila stotine tisuća Srba, Židova, Rumunja i hrvatskih antifašista, sklonila se u Austriju u strahu od odmazde.

Ustaše su u društvu civila te slovenskih i srpskih kolaboracionista pokušali pobjeći i predati se britanskim snagama. Britanci su odbili njihovu predaju, a eksponenti ustaške vlasti uhvaćeni su i pogubljeni od strane partizana u pograničnom području između Austrije i Slovenije. Broj ubijenih u Bleiburgu stvar je rasprava, a procjene se kreću od nekoliko desetaka pa sve do nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Komemoracija žrtava bleiburškog masakra koja se održava svake godine u svibnju ostaje kontroverzna zbog nacističkog znamenja koji nose grupe Hrvata koji se pojavljuju na tom mjestu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...