Barroso: Mađarska može vratiti smrtnu kaznu, ali izvan EU

Mađarska može ponovno uvesti smrtnu kaznu, ali samo ako napusti Europsku uniju, izjavio je bivši predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso u intervjuu koji je emitirala mađarska TV stanica “ATV”.

“Ako zemlja članica želi da je uvede, ona to može, ali u tom slučaju mora napustiti EU”, rekao je Barroso, reagirajući na mađarskog premijera Viktora Orbana koji je pozvao na debatu o ponovnom uvođenju najteže kazne.

Barroso, koji je bio predsednik EK od 2004. do 2014. godine, istaknuo je da “ponovno uvođenje smrtne kazne jednostavno nije moguće u nekoj zemlji članici Unije”.

“Debata je davno okončana, sve zemlje članice su bile jasne po tom pitanju”, naveo je Barroso, prenijela je agencija AFP.

“Želimo da Europska unija zauzme zajednički stav da svaka država članica, na nacionalnom nivou, može donijeti odluku da li da uvede smrtnu kaznu ili ne”, rekao je Orban.

“Ako bi se to dogodilo, mogli bismo odlučiti da li da prihvatimo (smrtnu kaznu) ili ne. Nema razloga da sve države EU o tom pitanju misle isto”, dodao je Orban.

Mađarska je ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uslova za ulazak u EU 2004. godine.

Orban je ponovo pokrenuo to pitanje nakon nedavnog ubojstva mladog vlasnika kioska u južnom mađarskom gradu Kapošvaru, koje je izazavalo gnjev u zemlji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...