Bratimljenje Općine Pašman s francuskim Île-aux-Moinesom

Danas se obvezujemo uspostaviti živu vezu među našim općinama. Obvezujemo se omogućiti razmjenu znanja i iskustava na svim područjima kako bismo međusobnim razumijevanjem razvili osjećaj europskoga bratstva.

Ujedinit ćemo naše snage u svrhu pomoći razvijanja neophodnoga mira i procvata europskog jedinstva, stoji u tekstu povelje prijateljstva koju su u petak poslijepodne potpisali Andro Magić, načelnik Općine Pašman, Philippe Le Bérigot, gradonačelnik bretanjskog otoka Île-aux-Moinesa, dr. Ivo Goldstein, veleposlanik RH u Francuskoj, i predstavnici regionalne vlasti zaljeva Morbihan.

Govoreći o povijesnim vezama Francuske i Hrvatske, veleposlanik Goldstein kazao je kako se rijetko pruža prilika da se u dalekoj Bretanji čuje hrvatski jezik.

Zahvaljujući vama, dragi Hrvati koji ste doputovali s Pašmana i posadama brodova koji sudjeluju na Festivalu zaljeva Morbihan, naša riječ sada živi i na ovom prekrasnom otoku i sretan sam što mogu govoriti na svome jeziku koji je od ulaska u EU i službeni jezik Unije. Od sada Hrvatska i Francuska, Dalmacija i Bretanja i Pašman i  Île-aux-Moines nemaju samo zajedničku povijest nego i budućnost, naglasio je Goldstein te zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i Pašmancima što su u najboljem svjetlu predstavili svoju domovinu.

I Andro Magić i Philippe Le Bérigot nekoliko su puta naglasili da Pašman i Île-aux-Moines udaljenost od 1785 kilometara neće razdvajati, nego, štoviše, još više učvrstiti prijateljstvo koje je, kako je otisnuto na ploči postavljenoj u luci, zapečaćeno 15. svibnja 20145 godine.

Iako je Île-aux-Moines najveći otok u zaljevu Morbihan, proteže se samo na tri kilometra četvorna i ima oko 600 stalnih stanovnika. Uz Vannes i susjedni otok Île-d-Arz, turistička je meka i omiljeno ljetovalište pariške elite. Zovu ga i otokom monaha jer je bio u vlasništvu redovnika. Danas živi gotovo isključivo od turizma, a u ljetnim mjesecima dnevno ga posjećuje više od 3000 turista, što nautičara što gostiju koji s kopna brodskom vezom dolaze na otok.

Uz načelnika Andru Magića i donanačelnika Krešimira Ćosića, na Île-aux-Moines doputovao je KUD Nevijana, koji je uz domaći folklor prije potpisivanja povelje izveo prigodni program, te desetak Pašmanaca, predstavnika raznih udruga. Svi su oduševljeni otokom i gostoprimstvom obitelji kod kojih su smješteni, a oni su svoj kraj predstavili pršutom, sirom, inćunima, vinom, likerima i ostalim domaćim proizvodima po kojima su poznati.
Cijeli vikend, kako nam je rekao Magić, proteći će u upoznavanju i dogovaranju konkretne suradnje dvaju otoka koje sada veže prijateljstvo.

Tu su i naši Ana i Krsto Matulić, koji s pašmanskom gajetom sudjeluju na Festivalu zaljeva Morbihan i svakako ćemo za naše goste upriličiti plovidbu gajetom koja je ovdje izazvala veliko zanimanje, a već sada znamo da će uzvratni posjet na Pašmanu biti u prvoj polovici rujna, dodao je Magić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...