Cijene lijekova za hepatitis C na osnovnoj listi: sniženi u siromašnim zemljama

Liječenje hepatitisa C, od kojeg u svijetu boluje oko 150 milijuna, a godišnje umre oko 500.000 ljudi, potpuno se promijenilo uvođenjem novih lijekova poput Gileadovog Sovaldija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dodala je nove lijekove za hepatitis C na svoju osnovnu listu lijekova, ali upozorava da bi trebalo sniziti cijene tih lijekova kako bi postali dostupni bolesnicima u siromašnijim zemljama.

Liječenje hepatitisa C, od kojeg u svijetu boluje oko 150 milijuna, a godišnje umre oko 500.000 ljudi, potpuno se promijenilo uvođenjem novih lijekova poput Gileadovog Sovaldija. Tim se proizvodima može izliječiti hepatitis C, ali po cijeni od 1000 dolara za jednu jedinu tabletu Sovaldija, koliko plaćaju pacijenti u SAD-u, on je praktički nedostupan pacijentima nerazvijenih zemalja jer se mora uzimati svaki dan tijekom 12 do 24 tjedna.

“Premda su uloženi napori da se smanji njihova cijena za siromašnije zemlje, bez jedinstvene strategije kojom bi se te lijekove učinilo globalno dostupnijima, znatno je smanjena mogućnost da javno zdravstvo ima veću korist od uvođenja tih lijekova”, rekla je pomoćnica generalnog direktora WHO-a Marie-Paule Kieny.

Iako je Gilead snizio cijenu lijekova za nekoliko siromašnih zemalja, zagovaratelji veće dostupnosti lijekova tvrde da se treba uložiti dodatan napor i smanjiti cijene i u srednje razvijenim zemljama.

Osnovna lista lijekova WHO-a, koja se revidira svake dvije godine, služi zemljama kako bi utvrdile koji se lijekovi trebaju učiniti dostupnima. Najnovija lista objavljena u petak na popisu ima nekoliko novih lijekova, uključujući i one za liječenje karcinoma i sojeva tuberkuloze otporne na više različitih lijekova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...