Cestitka_Uskrs

Dolaze dani velikih optužnica: Kalmeta i Rimac prvi u redu za USKOK-ove optužnice!?

Državnom se odvjetništvu opasno bliže rokovi za podizanje optužnica u nizu važnih slučajeva, redom povezanih s korupcijom, zlouporabom ovlasti, te nama najzanimljivijim – klasičnim slučajevima pronevjere i pranja novca.

Pa, krenimo redom. Osim velikih imena za koje se u novinarskim krugovima posljednjih dana neslužbeno govori, poput Nade Čavlović – Smiljanec, Nadana Vidoševića, Marine Lovrić Merzel, imena dvoje HDZ-ovaca, posebno aktivnih na lokalnoj sceni, svakako su najzanimljiviji našim ljudima, a tako i lokalnim medijima.

Dakako, riječ je o Božidaru Kalmeti i Josipi Rimac, redom gradonačelnicima Zadra i Knina, te ključnim karikama Tomislava Karamarka za osvajanje izbora i utvrđenje bastiona HDZ-a u IX. izbornoj jedinici.

USKOK je protiv Kalmete i protiv Rimac već pokrenuo istrage i samo se čekaju rokovi za podizanje optužnica, koje bi po svemu na vrata spomenutih aktera trebale stići – vrlo skoro.

 

Sam Kalmeta već je dulje vremena na meti USKOK-a, uglavnom neuspješno iako se njegovo ime povezivalo s nizom ozbiljnih optužnica. I posljednje proširenje istrage u slučaju izvlačenja novca iz HAC-a po Kalmetu je prošlo benigno – negirao je optužbe koje ga terete za udruživanje za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja i primanje mita, te podjelu ukradenog novca s još pet suokrivljenika.

Podigne li USKOK optužnicu, HDZ bi se mogao naći u ozbiljnim problemima, s obzirom na to da im je on jedan od ključnih igrača kako u cijeloj IX. izbornoj jedinici tako i za ugled same stranke.

Navodno, ni još jedna HDZ-ovka neće biti pošteđena podignute optužnice. Kako se neslužbeno doznaje USKOK će i protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac podignuti optužnicu. No, u njenom slučaju situacija je ponešto drugačija. Rimac je, naime, izjavila kako će podnijeti ostavku ako dođe do podizanja ostavke, pa je vrlo izgledno zaključiti kako sama Josipa ne očekuje optužnicu s USKOK-ove adrese.

Bilo kako bilo, USKOK će podizanjem optužnica protiv dvoje spomenutih igrača HDZ-a uvelike Karamarku pomrsiti račune. Što nakon toga i ima li šef HDZ-a druge konje za utrku, navodno će se doznati vrlo skoro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...