Eko Zadar i Čistoća: “Reciklirajmo zajedno” s četvrtašima OŠ Kruna Krstića

Udruga „Eko-Zadar“ započela je s provođenjem radionica s osnovcima u sklopu projekta „Reciklirajmo zajedno“ koji se provodi u suradnji s Čistoćom d.o.o. U ponedjeljak 18. svibnja 2015. radionica oslikavanja platnenih torbi održana je u 4b razredu učiteljice Marijane Matek u OŠ Kruna Krstića.

Edukativno-kreativne radionice koje se provode s učenicima/cama i učiteljima/cama nižih razreda osnovnih škola za cilj imaju podizanje ekološke svijesti i edukaciju o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Edukacijom započinjemo u najranijim godinama kako bi zajednički odgajali buduće ekološki osviještene i aktivne sugrađane/ke. Interaktivnim edukativnim programima djecu uvodimo u kritičko promišljanje i diskusije o prirodi razvijajući potrebu razumijevanja i očuvanja prirode kako bi svi zajedno mogli u njoj uživati. Naglasak stavljamo i na 3R – reduce, reuse, recycling, odnosno smanji, recikliraj i ponovno upotrebi, rekla je voditeljica projekta Atana Grbić koja je radionicu provela zajedno s djelatnicom udruge Lindom Šušteršić.

Učenici su nakon radionice kući ponijeli „Vodič kroz pravilno odlaganje otpada na području grada Zadra“ te žute plastične vrećice u kojima se prikuplja otpad od ostalih polimera i  slikovnicu/bojanku „Praktični savjeti Eko mace“, a za svoj razred dobili su komplet vrećica za prikupljanje plastičnog otpada, te će se svakom razredu objasniti način i vrste otpada od ostalih polimera.

U sklopu ovog projekta do konca godine provodit će se kampanja za smanjenje korištenja plastičnih vrećica te za poticanje adekvatnog zbrinjavanja električnog i elektroničkog otpada, kao i oporabe stakla. Radionice će se do konca tjedna provesti i u ostalim četvrtim razredima OŠ Kruna Krstića, a do konca godine i u OŠ Šime Budinića,  a kreativne radionice održat će se i sa korisnicima/cama domova za starije osobe, te u Gradskoj knjižnici Zadar. U suradnji s Muzejom antičkog stakla bit će izrađena video prezentacija  kojom će se osnovnoškolcima približiti povijest stakla i njegove oporabe, te današnje mogućnosti recikliranja i selektivnog odvajanja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...