Europski mobilni operateri blokirat će on-line oglase

Europa, prema svemu sudeći, nije baš “najsretnije mjesto” za najpoznatiju svjetsku tražilicu, odnosno kompaniju Google općenito, ova najava samo to dodatno potvrđuje.

O “ljubavi” koji Europska unija i njezina regulatorna tijela gaje prema Googleu napisane su stotine tekstove, brojne su tužbe još u ladicama odvjetničkih ureda i sudova, kako će se sve rasplesti ne zna nitko, ali je činjenica kako je Google morao promijeniti mnoge stvari upravo na tlu Europe. Kao i uvijek, u pitanju je novac, a novac na Googleove račune stiže najvećim dijelom od oglasa i on-line oglašavanja, što “žulja” mnoge u Europi (i šire) pa su odlučili smisliti nešto kako bi i oni dobili barem dio ogromnog financijskog kolača. Može li se, dakle, zaustaviti Google i to u smislu da ga se natjera da i on plati kako bi se njegovi oglasi mogli nesmetano prikazivati korisnicima, koji će sumanuto “kliktati” po njima i donositi Googleu profit?

Prema izvješću koje je objavio Financial Times, a prenosi Venture Beats svojevrsni koncern mobilnih operatera u Europi planira blokirati prikazivanje internet oglasa od strane Googlea. Ne navodi se o kojim je operaterima riječ, niti koliko ih sveukupno ima, ali je objavljeno kako su već sklopili partnerstvo s izraelskom tvrtkom Shine  čija softverska rješenja mogu omogućiti “blokadu oglasa”. O tome kako će se sve definirati i realizirati, odnosno hoće li se to uopćče dogoditi saznat ćemo u dogledno vrijeme, ali nema sumnje kako su europski davatelji usluga mobilnog pristupa internetu vrlo ozbiljno krenuli u ovu “akciju”. Njihova je namjera jasna – zaustaviti Google – odnosno natjerati ga da plati kako bi se oglasi deblokirali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...