Fond za potporu događanjima uvećan za 100 tisuća kuna!

Na danas održanom trećem Turističkom vijeću Zadarske županije usvojen je zapisnik s druge sjednice, a na dnevnom su se redu našle još dvije točke:  Prijedlog Povjerenstva za dodjelu potpora događanjima u 2015. Turističkom vijeću sa smjernicama za iduću godinu i prezentacija Izvršenja programa rada za prva četiri mjeseca 2015. godine.

Po otvorenju sjednice, župan Stipe Zrilić dao je riječ Mihaeli Kadić, direktorici županijske Turističke zajednice. Kadija je kao osnovne ciljeve potpora događanjima istaknula motiviranje turista na dolazak podizanjem atraktivnosti destinacije, kreiranje prepoznatljivog imidža županije, umrežavanje i poticanje suradnje te u konačnici smanjenja sezonalnog karaktera turizma.

Na Javni poziv za kandidiranje za program „Potpore događanjima“ 2015.godine prijavilo se ukupno 83 kandidanta, no samo njih 73 udovoljilo je kriterijima natječaja. Kandidature je obradila Radna skupina Turističkog ureda, a njihove je prijedloge razmotrilo Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva. Sredstva za potpore događanjima Turističke zajednice Zadarske županije uvećana su sa planiranih 150.000 kuna na 250.000 kuna. Kako je naglašeno na sjednici, Županija je prepoznala transparentnost djelovanja TZ i svrsishodnost natječajnih uvjeta te je odlučeno udruživanje sredstava.

Na sjednici se povela rasprava o financiranju događanja. Naime, sredstva nisu odobrena Festivalu paške čipke, no s obzirom da je od velikog značaja te u njemu sudjeluje čak 8 zemalja, Slavko Pernar, član Turističkog vijeća, smatra kako bi ga svakako trebalo financijski potpomognuti. Nadalje, festivalu klapske pjesme u Poljani dodjeljeno je tek simboličkih 1000 kuna, ističe Pernar. S obzirom da dodatna sredstva nisu predviđena, moguća je tek njihova evenutalna preraspodjela.

Budući da je biogradskom četverodnevnom svjetski prepoznatom nautičkom sajmu Boat Show namjenjeno 25.000 kn, Goran Ražnjević je na sjednici izrazio spremnost da se od tog iznosa redistribuira 5.000 kn, no još ništa nije službeno.

U nastavku sjednice Kadija je prisutnima predstavila izvješće o programu rada tijekom prva četiri mjeseca ove godine. Obznanjeno je kako je TZ Zadarske županije u tom razdoblju ostvarila turistički promet od 74.786 gostiju,  odnosno 3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bilježi se 248.920 noćenja, što predstavlja rast za 13% naspram prethodne godine. Udio domaćih gostiju iznosio je 32%, dok je 68% stranaca.

U sklopu projekta označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju započeta je i realizacija edukativnih radionica. Osim toga, u protekla četiri mjeseca održana su i studijska putovanja stranih novinara i agenata, a niz ovakvih putovanja je već u pripremi i spremno za realizaciju tijekom ostatka ove godine, rečeno je na kraju sjednice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...