Glasovac Kalmeti: “Ne igrajte se zadarskim građanima i zadarskom krvlju te se ne služite politikanskim spinovima!”

Najviše kontroverzi na današnjoj 16. sjednici Gradskog vijeća izazvala je Rasprava o statusu i kompetencijama Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar, o kojoj na Dnevnom redu na službenim gradskim stranicama nije bilo niti riječi jer je točka ubačena naknadno na žurno rasravljanje.

Protiv uvrštenja ove točke na dnevni red po žurnom postupku bili su oporbeni vijećnici SDP-a i Akcije mladih koji su zahtijevali da se točka odgodi za slijedeću sjednicu s pripremljenom dokumentacijom ili kao posebna tematska sjednica.

Naime, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega gradskim vijećnicima dostavio je Prijedlog za dopunu Dnevnog reda radi donošenja akta po žurnom postupku, odnosno uvrštavanja u Dnevni red 16. sjednice, prije navedene točke dan prije održavanje same sjednice Gradskog vijeća.

U svom obrazloženju gradonačelnik Kalmeta naveo je kako je Odjel  transfuzije Opće bolnice Zadar ima status subregionalnog centra. U tom svojstvu, uz pomoć Crvenog križa, Udruge Kalelarga i svih aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi organizira prikupljanje krvi. Davalatvo krvi u našem gradu i cijeloj županiji jako je razvijeno tako da zahvaljujući toj nesebičnosti OB Zadar i Ortopedska bolnica Biograd do sada uvijek raspolažu s dovoljnom količinom krvi i krvnih pripravaka. Uz to se određene količine krvi daju KBC Split, a ponekad i bolnicama u Šibeniku i Dubrovniku.  Odjel transfuzije vrši i obradu krvi, a testiranje krvi se obavlja u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu.

– Ministarstvo zdravlja pokrenulo je prijedlog da se ukine status subregionalnog centra zadarske transfuzije i da ubuduće djeluje u okviru Regionalnog centra Split. To je neprihvatljivo iz više razloga. Relativna udaljenost koja bi uzrokovala nesigurnu opskrbu krvlju i krvnim pripravcima, a samim tim nesigurnost liječenja i moguće incidente. Turistička sezona višestruko povećava potencijalni broj mogućih korisnika krvi. Stagniralo bi davalaštvo krvi što bi imalo negativne posljedice i za naše i ostale korisnike, istaknuo je Kalmeta u svom obrazloženju ovog Prjedloga.

Na ovaj Prijedlog burno je reagirala vijećnica SDP-a Sabina Glasovac, koja je svoj mandat aktivirala od 23. svibnja.

– Nemam ništa protiv da se raspravlja o temama hitnima za grad Zadar. No, ovdje to nije slučaj. Želi se vjerojatno potencijalnim podmetanjima o nekakvim vanjskim neprijateljima koji zadarskoj bolnici žele oteti, odnosno oduzeti nešto što zapravo nije istina, napraviti panika među građanima Zadra. O ovoj točki se treba raspravljati, ali na slijedećoj sjednici ili na posebnoj tematskoj sjednici, a ne navrat nanos bez pisanih argumenata. Ovim Prijedlogom opet podcjenjujete gradske vijećnike. Ne igrajte se sa zadarskim građanima i sa zadarskom krvlju! Tko o čemu, ono opet Božidar Kalmeta o zadarskim neprijateljima. Niti jedan službeni dokument ne postoji kojim bi se potkrijepilo žurno uvođenje ove točke na Dnevni red, stoga vas molim pripremite točku za slijedeću sjednicu ili posebnu tematsku sjednicu! Ne dozvoljavamo ponovne političke spinove Božidara Kalmete ususret svakim nadolazećim izborima! Ne podcjenjujte nas niti zadarsku javnost i prestanite nam servirati svoje spinove već utemeljene dokumente, istaknula je Glasovac.

– Ja ne znam što ćete vi kad mene ne bude. Shvaćam frustraciju vijećnice jer nije moralno lako pobjeći s broda koji tone. Naime, sjedili ste u Ministarstvu obrazovanja 3,5 godine, a ništa niste napravili za ovaj grad i  to ću vam spominjati na svakoj sjednici. Itekako je važno uvrštenje ove točke na Dnevni red jer zadarska Porezna uprava, Carina itd., imaju svoje šefove u Splitu, a vi ste proveli tihu regionalizaciju, odnosno radili ste protiv ovoga grada i još imate srca građanima lagati, kazao je Kalmeta.

S druge strane SDP-ova vijećnica Omerka  Šarić istaknula je kako su materijale o ovoj točki vijećnici dobili dan prije te kazala kako s obrazloženjem ovog Prijedloga uopće predsjednik Crvenog križa nije upoznat.

– Molim vas da nas više ne spuštate više na ovu razinu, zamolila je Šarić gradonačelnika Kalmetu.

Usprkos svemu, Prijedlog je uvršten na Dnevni  red današnje sjednice Gradskog vijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...