Hoće li Windows 10 raditi na mom računalu?

Novo izdanje Microsoftovog operativnog sustava moglo bi se pojaviti već tijekom srpnja. Što to znači za vas i vaše računalo? Je li hardver u njemu dovoljno jak za nadogradnju? Doznajte.

Opisan kao operativni sustav kakav je Windows 8 trebao biti, Windows 10 između ostalog donosi nove značajke poput digitalne pomoćnice Cortane, povratak menija Start i desktopa kao važnog dijela korisničkog iskustva za vlasnike stolnih računala i laptopa. Zaslon Start bit će namijenjen prvenstveno uređajima koji imaju samo zaslon osjetljiv na dodir.

Želite li izvući maksimum iz desetke, trebat ćete odgovarajući softver. Što to točno znači, treba tek biti konkretno potvrđeno. Neslužbeno, prema dosad dostupnim podacima može se zaključiti da, ako vaše računalo može bez problema vrtiti Windows 8.1, vjerojatno će moći i desetku. Instalacijski softver svakako će provjeriti je li vaš stroj dovoljno jak prije no što pokrene instalaciju novog izdanja OS-a.

Za Windows 10 Technical Preview potrebno je imati procesor radnog takta 1 GHz (ili brži), jedan GB (za 32-bitno) ili dva GB (za 64-bitno izdanje), 16 GB slobodnog prostora na čvrstom disku i grafičku karticu koja podržava Microsoft DirectX 9 s driverom WDDM. Preporuča se minimalna rezolucija zaslona od 1.024 puta 768 piksela. Kao i s osmicom, za instalaciju ćete trebati Microsoftov korisnički račun i vezu s internetom.

Ako vam navedeno nema smisla, ne brinite – Microsoftov Windows Compatibility Center pojasnit će sve što je potrebno.

Upgrade Assistant ponudit će odgovor na pitanje odgovara li računalo zahtjevima desetke. Zasad nudi informaciju može li se nositi s 8.1. No, kako smo već rekli, ako može 8.1, vjerojatno će moći i 10.

Prije provjere spojite periferne uređaje koje koristite (poput računalnog miša, USB uređaja, pisača, eksternih čvrstih diskova i tome slično), kako bi potvrdili i njihovu kompatibilnost.

Kako bi pokrenuli provjeru, kliknite na dugme Download Windows Upgrade Assistant za vašu verziju Windowsa. Ubrzo ćete dobiti izvješće o tome je li hardver koji koristite spreman za desetku ili ne.

Brinu li vas periferni uređaji, provjerite na stranicama proizvođača jesu li kompatibilni s Windows 10. Moguće je kako će vas vratiti na Windows Compatibility Center još jednom. Kad se rezultati pojave, označite opciju najbližu vašem uređaju, pazeći pritom da je označeno odgovarajuće izdanje Windowsa. Ako je kompatibilan, hardver će biti označen zeleno. Obratite pozornost na poveznice – tu ćete naći potrebne drivere.

Nekoliko je načina kako možete računalo nadograditi na Windows 10.

Ako trenutno koristite 7 ili 8.1, trebali bi moći pristupiti nadogradnji besplatno koristeći Windows Update. Imajte na umu kako nadogradnju morate obaviti tijekom prvih 12 mjeseci od službene objave. Imate li legalnu kopiju koju ste kupili u trgovini, s nadogradnjom ne bi smjelo biti problema.

Isto vrijedi i za predinstalirane Windowse, ako ih niste prebacivali na novo računalo. Ako jeste, zasad je neizvjesno kako će biti riješena nadogradnaj za vas. Pokušate li nadogradnju na piratizirani Windows, desetka koju ćete nadograditi također će biti nelegalna.

Uređaji s Windows RT neće biti nadograđeni na desetku, iako će im buduće nadogradnje dodati nove značajke. Koristite li XP ili Vista i imate dovoljno jak hardver, moći ćete obaviti nadogradnju, ali od nule.

Besplatna nadogradnja neće biti dostupna poslovnim izdanjima Windowsa. Uz to, koristite li trenutno Windows 8, morat ćete prvo nadograditi na 8.1, pa tek onda na 10. Ukoliko ste instalirali Technical Preview, moguće je da ćete moći izravno nadograditi na punu verziju. Microsoft to još treba potvrditi.

A Windows Phone? Desetka će biti dostupna korisnicima WP 8.1, iako s drukčijim korisničkim sučeljem i imenom Windows Mobile 10. Imate li 8, morat ćete nadograditi na 8.1 prije no što prijeđete na 10.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...