Cestitka_Uskrs

Hrvati koji su položili testove za posao u EU: Diskriminirani smo!

Poručeno im je da nisu kvalificirani jer su se testovi promijenili 2010.

Hrvati koji su 2009. položili prvi natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u institucijama EU osjećaju se diskriminirano nakon što im je iz institucija EU poručeno da nemaju kvalifikacije da se sada zaposle na nekim pozicijama jer su se u međuvremenu mijenjali europski propisi. Skupina takvih kandidata zatražila je pomoć od svih europarlamentaraca iz Hrvatske ali, premda je njih sedmero odmah potpisalo pismo podrške, HDZ-ovi zastupnici to još nisu učinili.

Kako doznajemo, HDZ-ovci smatraju da su diskriminirani hrvatski kandidati preoštro sročili pismo te da možda ne treba otvoreno optuživati institucije EU za diskriminaciju Hrvata.

– Radim na redigiranoj verziji nacrta pisma koje ima za cilj na učinkovit način potaknuti nadležne u institucijama EU da riješe problem nepovoljnog i diskriminirajućeg položaja hrvatskih državljana koji su položili testiranje CAST/CRO/2009 – kaže Andrej Plenković (HDZ). Dodaje kako će, naravno, potpisati pismo potpore zakinutim hrvatskim kandidatima, no ne objašnjava što mu točno smeta u nacrtu pisma koje su ti kandidati sami sročili i koje su potpisali svi drugi europarlamentarci osim onih iz HDZ-a.

Vjerujem da ti ljudi sami jako dobro znaju i da su se raspitali o svojim pravima, tako da smo svi mi ostali to potpisali na temelju povjerenja u te ljude – kaže ORaH-ov europarlamentarac Davor Škrlec.

Marijana Petir (HSS), iako s HDZ-ovcima sjedi u klubu europskih pučana, potpisala je nacrt pisma.

– Među prvima sam potpisala, a i primila sam nekoliko tih djelatnika koji su mi spomenuli dosta ozbiljne probleme. Žale se na diskriminaciju – kaže Petir. U nacrtu pisma, koji smo vidjeli u Bruxellesu, objašnjava se da hrvatski kandidati koji su 2009. položili testiranje danas dolaze u opasnost da budu diskvalificirani prilikom prijave za posao ugovornih agenata u izvršnim agencijama EU ili delegacijama i predstavništvima Unije jer se u međuvremenu, 2010., dogodila promjena u proceduri testiranja. Drugim riječima, agencije i delegacije EU koje sada zapošljavaju ugovorne agente traže da kandidati imaju testiranja koja se na specijalnom natječaju za Hrvate 2009. jednostavno nisu provodila.

Na pitanje Večernjeg lista, glasnogovornik Europske komisije Jakub Adamowicz odgovorio je da je “EK uvjeren da tretira državljane svih država članica jednako”. – Broj hrvatskih državljana koji rade kao ugovorni djelatnici u institucijama EU usporediv je s brojem državljana Finske, Litve ili Slovačke, a dvostruko je veći od broja državljana Danske ili Irske – kaže glasnogovornik EK.

Za brže i kvalitetnije zapošljavanje Hrvata u institucijama EU založila se i predsjednicaKolinda Grabar-Kitarović tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...