I bit će sve gore, znanstveno objašnjenje zašto je mamurluk teži nego kada ste imali 18

Znate da ne smijete miješati pića. Znate i da tamna pića izazivaju gori mamurluk. Znate i da je dobro piti vodu uz alkohol. Sve to jako dobro znate, ali i dalje je mamurluk nakon što se proveselite gori nego prije 5 ili 10 godina.

Čini vam se kao da ste još jučer mogli odspavati tri, četiri sata i probuditi se, možda ne baš najsvježiji ali itekako funkcionalni. Danas, još dva dana ližete rane.

Znanost je objasnila i zašto je tako. Jednostavno više niste u formi.

Što je mamurluk?

Neki bi rekli pravedna kazna, naplata računa… ali to su moralne kategorije. Ovdje nas zanima znanost.

Osim etanola, jetra obrađuje izrazito otrovan acetildehid i pretvara ga u neotrovni etilni-acetat. Ovom vrijednom organu treba oko sat vremena da obradi acetildehid iz jednog pića.

Dakle, kada pijete brže, otrov se taloži. A pogodite koji su simptomi trovanja acetildehidom?
“U pravilu se javljaju dehidracija, osjećaj slabosti i pulsirajuća glavobolja. Osim toga, mogu se javiti i tjeskoba, neugoda, sram i depresija” objašnjava dr. Kevin Soden.

Tijelo se mijenja ( na gore)

Da, vaši organi ne rade više kao nekad i vaše tijelo se ne obnavlja ni približno toliko brzo kao kada ste imali 18. No to nije najveći problem. Vrlo vjerojatno jako neredovito spavate, brinu vas računi i nepravda na poslu. Da, možda ste otišli zabaviti se kako bi ste se riješili stresa, no taj stres vas prati i diskvalificira vas iz turneje po šankovima.

Jetra više nisu toliko agilna

“Kako starimo, jetra proizvode manje antioksidansa i sve više toksina završi u krvotoku” objašnjava nutricionistkinja Ricki Friedman.

Zbog tih toksina opterećena jetra postaju sve masnija.
“Masna jetra podižu razinu triglicerida, teže reguliraju razinu glukoze i sve slabije filtriraju otrove iz krvi” detaljniji je Dr. Eric Braverman.

Nema odmora dok traje obnova

Alkohol remeti REM fazu sna, tijekom koje se obnavlja mozak. Možda ćete nakon pića ( dva, tri, četiri… ) lakše zaspati, no probudit ćete umorniji. To je vrijedilo i dok ste imali 20. no ono što se u međuvremenu promijenilo je to što i vaš mozak stari. Sada vam je san puno potrebniji kako biste idući dan funkcionirali.

OK, i što mi je za činiti?

Prestati piti. No kako je to rijetko kad opcija, za početak pod svaku cijenu izbjegavajte kebabe, hamburgere i pizze dok se vraćate doma iz kluba. Kako se alkohol i masnoća razgrađuju na istim jestima u jetri, nezdrava hrana samo će pogoršati mamurluk.

Najbolji način je da uz svako piće popijete čašu vode, a navečer prije no što legnete barem pola litre vode. A kada je sve gotovo, jutro poslije jedite jaja. Amino-kiselina cistein će pomoći pokupiti ostatak toksina. Protuupalni lijekovi poput aspirina ili ibuprofena malo će pomoći, no napravit će čuda ako ih popijete prije spavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...