Italija će obeštetiti 4 milijuna umirovljenika

Talijanska vlada u ponedjeljak je donijela zakon o obeštećenju gotovo četiri milijuna umirovljenika koji će dobiti po 500 eura pošto je ustavni sud ukinuo dio mirovinske reforme iz 2011. godine.

“3,7 milijuna osoba primit će 500 eura 1. kolovoza. Ali 650.000 osoba koje primaju više od 3.200 eura bruto mirovine neće dobiti ništa”, rekao je novinarima premijer Matteo Renzi.

Talijanski premijer objasnio je da će za povrat dijela mirovina biti isplaćeno 2,18 milijarda eura iz sredstava koja je vlada namaknula u travnju, ali je pritom pomno pazila da javni deficit održi na 2,6 posto BDP-a ove godine.

Ustavni sud je 30. travnja ukinuo dio mirovinske reforme iz 2011. i tako primorao talijansku vladu da potraži rješenje kako bi obeštetila oštećene umirovljenike.

U prosincu 2011., vlada tadašnjeg premijera Marija Montija nametnula je zemlji drakonske mjere štednje. Tada je donesena i mirovinska reforma s nizom mjera među kojima su povećanje broja godina uplate u mirovinski stup te obračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža, a ne samo zadnjih plaća.

Talijanski ministar gospodarstva i finacija Pier Carlo Padoan rekao je da bi isplata svih zaostalih mirovina u 2015. ugrozila odnos javnog deficita i BDP-a.

Matteo Renzi rekao je da bi u tom slučaju iznos bio golem i trebalo bi “18 milijarda eura oteti infrastrukturi, jaslicama i zaposlenicima”.

Codacons, jedna od udruga potrošača, već je najavila da će se žaliti na sudu na ovaj vladin ukaz i ocijenila da treba obeštetiti sve umirovljenike.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...