“Iz Udbine u svemir”: Prvi let očekuje se već 2025. godine?!

Projekt “Iz Udbine u svemir” najavljuje prve letove 2025. godine, a Švicarci za početak ulažu milijun i pol eura u svemirsku postaju u Lici.

Prvi letovi bili bi ZEROG letovi, oni s nultom gravitacijom. Tu je zapravo riječ o simulaciji bestežinskog stanja zrakoplovima koji bi se digli na određenu visinu i onda određeno vrijeme ponirali. Prvi takav let neće biti iz Udbine nego sa zagrebačke zračne luke Pleso i to 12. i 13. svibnja sljedeće godine. Iz udbinske svemirske luke lansirali bi i satelite, a konačan cilj bio bi prijevoz putnika i tereta na velike udaljenosti. Podorbitalne letjelice bez ljudi već su testirane i spremne za letenje, ali one s ljudskom posadom planiraju se za poslije 2025. godine. Letjet će međukontinentalni letovi na četiri do pet maha, što je brzina od kilometra i pol u sekundi. Tako bismo do Australije došli za sat i pol leta, kazao je Slobodan Bosanac.

On je kao voditelj ureda tvrtke Swiss Space System (S3) Croatia predstavio projekt Iz Udbine u Svemir u Kulturno-informativnom centru Nikola Tesla u Udbini. Švicarska tvrtka, koja namjerava uložiti privatni kapital u svemirsku postaju u Lici, trebat će milijun i pol eura za početnu fazu gradnje. U svemirskom centru u Udbini dizajnirali bi se i sklapali mali sateliti. Udbinu su izabrali prije svega zato što se na svjetlosnoj karti Europe nalazi u zacrnjenom području, bez svjetlosnog zagađenja, zato što nad njom nema isprepletene mreže avionskih ruta pa mogu polijetati kad im padne na pamet, zbog prekrasne prirode u središtu nekoliko nacionalnih parkova, dobre prometne povezanosti, povoljnih klimatskih uvjeta i velike mogućnosti širenja u budućnosti.

Tvrtka S3 smatra da ima mnogo jeftiniju varijantu polijetanja u orbitu od onih raketnih, koje sa sobom nose velike količine kisika i goriva te odbacuju potrošene spremnike u fazama. Ljude najčešće brine utjecaj na okoliš, odnosno hoće li biti kakvog zračenja, kemijskih spojeva u prirodi ili radioaktivnosti. Bosanac tvrdi da će najveće zagađenje biti ono bukom, ali da letovi u orbitu ipak neće biti tako česti da bi ljude mogli iritirati. Pistu bi i MORH koristio za svoje treninge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...