Izbjegavate li žumanjak i jaja zbog kolesterola? Pročitajte ovo

Jedno jaje trebalo bi kombinirati s izdvojenim bjelanjcima u omjeru: 4 bjelanjka i 1 žumanjak sa zdravim ugljikohidratnim namirnicama kao što je povrće, primjerice špinat, šparoge, paprika, luk, gljive…

Postoje dva tipa kolesterola: egzogeni, koji nastaje probavom hrane, i endogeni, koji proizvodi jetra.

Veći žumanjak jajeta uistinu sadrži 180-250 mg kolesterola, a dnevni preporučeni unos za zdravu osobu je 300 mg. Nadalje, činjenica je da kolesterol esencijalan za stvaranje steroidnih hormona kao što su muški i ženski spolni hormoni te hormona kortizola, za sintezu vitamina D.

Stoga prehrana s potpunom restrikcijom unosa kolesterola moženarušiti zdravlje.

Osim što treba voditi računa o kalorijskoj vrijednosti žumanjaka, jaje je bogato i arahidonskom masnom kiselinom koja ima i protuupalna svojstva. Nutricionisti i većina liječnika i dalje smatraju da žumanjke i jaja valja izbjegavati jer su rizični prehrambeni faktor za bolesti srca ikrvnih žila. No, te stavove treba preispitati kroz više aspekata, i nipošto ne ocrniti jaja kao nezdrave namirnice, kao što se katkad zna dogoditi.

– Mišljenja sam da žumanjak i jaja ne treba izbjegavati jer su oni punovrijedni izvor i drugih nutrijenata kao što je kolin, važan za zdravlje mozga, kod razvoja djeteta u trudnoći itd. ili pak žuti pigment antioksidans lutein – tvrdi Nenad Bratković, univ. mag. pharm., magistar nutricionizma iz NutriConsulta.

Jedno jaje trebalo bi kombinirati s izdvojenim bjelanjcima u omjeru: 4 bjelanjka i 1 žumanjak sa zdravim ugljikohidratnim namirnicama kao što je povrće, primjerice špinat, šparoge, paprika, luk, gljive…

Na taj način osiguravamo i antioksidativnu vrijednost obroka. Žumanjak ima svoje mjesto u prehrani. Od masti u prehrani ne smijemo bježati jer su one neizostavne za zdravlje čovjeka. Najgore vrste masti su transmasne kiseline iz (djelomično) očvrsnutih biljnih ulja i margarina te se njih treba u potpunosti kloniti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...